Yeni yılda doğalgazdaki tarife uygulamasına ilişkin AK Parti yöneticilerinin; Enerji Bakanlığı ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin temsilcileri ile yaptığı toplantılarda,Doğalgaz için her bölgede farklı tarife uygulanmasını gündeme getirdi.Faturalandırma bölgeye ve iklim şartlarına göre yapılacak. Bu konuda Enerji Bakanlığı ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin yapacağı teknik çalışma sonucunda, bölge bölge nasıl bir kademelendirme yapılacağı belirlenecek. 

SOĞUK BÖLGELERE FARKLI TARİFE 
 

AK Parti kaynakları “Kars’ta bir ayda tüketilen doğalgaz, Antalya’da belki de bir yılda tüketilmiyordur. Bütün iller için ilk kademeyi örneğin 100 birim olarak belirlerseniz, kışı hafif geçiren yerler hep düşük kademeden fatura ödeyecektir. Çünkü doğudaki bir ilde tüketilen doğalgaz ile Akdeniz’deki tüketim aynı olmayacaktır. Adana’da oturan biri doğudaki bir ilden çok daha az tüketecek ve tüketim miktarı az olacağı için sürekli düşük kademeden ödeme yapacaktır. Bu adaletsizliğe yol açar” değerlendirmesini yaptı.
Yapılan çalışma ile Türkiye’nin Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır veya Sivas gibi soğuk bölgelerindeki tüketim miktarına uygulanacak kademeli tarife ile Antalya, İzmir veya Adana gibi kış şartlarının daha hafif geçtiği illerde geçerli olacak kademeli tarife farklı olacak.

TASFİYE ZARARA YOL AÇIYOR
 

Bu arada, yılbaşından sonra Meclis gündemine getirilecek torba teklifte yer alması beklenen kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesine ilişkin düzenlemede ‘Tasfiye’ tartışması yaşanıyor. AK Parti’de bu konuda yapılan toplantılarda, daha önce yapılan düzenlemelerde müteahhitlere üstlendikleri projeleri tasfiye etme hakkı verildiği, ancak bundan hem kamunun hem de vatandaşın zarar gördüğü hatırlatıldı. 

SÜREÇ UZUYOR 
 

AK Parti ekonomi kurmayları “Bir müteahhit üstlendiği projeyi tasfiye ettiğinde, yeniden ihaleye çıkılıyor. Bu süreç uzayınca, hem zaman kaybediliyor, hem maliyet artıyor. Bunun doğru olmadığını yaşayarak görüldü. Bu nedenle, fiyat farkı ödenmesine bir düzenleme yapılsa bile tasfiye olmayacaktır. Üstlendikleri işin devri ise belli şartlarda söz konusu olabilir” dedi.

ZAM OLARAK GERİ DÖNEBİLİR 
 

CHP'li Ahmet Akın, doğalgazda kademeli tarife uygulamasının da vatandaşa zam olarak yansımaması için hükümete uyarılarda bulundu. Isınma amaçlı çalıştırılan bir kombinin asgari aylık tüketiminin 300 metreküp olduğu hesabından yola çıkan Akın, "Doğal gazda ilk kademe 300 metreküpün altında belirlenirse, onun adı da zam olur. Biz hesaplarımızı yapmayı sürdürüyoruz. Ancak hükümetin vatandaşa zamdan başka bir şey sunmayacağı açık" diye konuştu.

ELEKTRİK FİYATI NET DEĞİL
 

Öte yandan kademeli uygulama için Tüketici Hakları Derneği de (THD) duruma şüpheyle yaklaşıyor  hükümetin elektrik ve doğal gazda tarife uygulamasının vatandaşa rahatlık ve kolaylık sağlayacağına dair iddiasına yönelik  THD Başkanı Turhan Çakar, "Elektrik fiyatlarındaki kademelendirmenin net olmadığını görüyoruz. Örneğin "150 kWh elektrik tüketen hanelerden bugünkü 1 kWh bedelinin altında bir fiyat, 150- 250 kWh elektrik tüketen abonelerden bugünkü elektrik tarifesi fiyatı uygulaması gibi açık ve anlaşılır bir açıklama yapılmalıdır” diyor.

ENERJİ ÖZELLERİN ELİNDE 
 

Doğalgaz için ise Çakar, "Ortada anlaşılır bir yaklaşım görmüyoruz. Elektrik ve doğal gaz dağıtımı özel firmaların elinde olduğundan, tüketicileri mağdur edici yöntem ve uygulamaların önlenmesi konusu dikkate alınmalıdır. Bununla birlikte elektrikten alınan KDV ile diğer vergiler de kaldırılmalı. Böyle bir uygulama olursa ancak hanelere, özellikle de yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan hanelere bir yararı olur. Biz ancak o zaman umutlu olabiliriz. Mevcut durumda bizim için mantıklı, sürdürülebilir bir düzenleme yok" eleştirisi getiriyor.

12 METREKÜPE KADAR ÜCRET ALINMASIN
 

Çakar, "Asgari ücretin altında geliri olan hanelerin 150 kWh’ye kadar olan elektrik tüketimlerinden ve 12 metreküpe kadar olan doğal gaz tüketimlerinden herhangi bir ücret alınmamalıdır. Bu tüketim miktarları aylıktır. Hükümet bunu görmelidir" çağrısı yapıyor.