Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan iki önemli talepte bulundu: Finlandiya ve İsveç'in PKK’ya desteğine son vermeleri ve 2019 yılında Suriye'deki operasyonlardan sonra Türkiye'ye uygulanan silah ihracatı yasağını kaldırmaları. Erdoğan'ın müdahalesinin NATO'yu aylarca düğümleyebileceğinden kimsenin şüphesi yok. 

‘ERDOĞAN UÇLARDA YAŞIYOR’

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, bir ay önce Erdoğan ile görüştüğünü ve mevcut endişelerinin hiçbirinin dile getirilmediğini söyledi. Türkiye'nin NATO Büyükelçisi Basat Öztürk tarafından erken uyarı gönderilmediği de söyleniyordu. RUSI düşünce kuruluşunun Direktör Yardımcısı Jonathan Eyal, Erdoğan'ın "uçlarda yaşadığını ve uç noktalarda hareket ettiğini" söyledi.

Pazartesi günü, Türkiye Finlandiya'dan iade edilmesini istediği 6 PKK’lıyı ve İsveç'ten 11 kişiyi tespit etti. FETÖ’yle bağlantılı olan kişilerle beraber Türkiye, Finlandiya'dan 12, İsveç'ten 21 kişinin iade edilmesini istiyor.

‘İSKANDİNAV ÜLKELERİNİN BOYUN EĞMESİ ZOR’

Türkiye, PKK'nın Suriye kolunun Stockholm'de İsveç dışişleri ofisi ve bir düşünce kuruluşu olan Olof Palme Uluslararası Merkezi'nin ev sahipliğinde toplantılar düzenlediğine dair kanıtlar da dahil olmak üzere İsveç'in terörizme karşı "yumuşak" tavrının örneklerini bildirdi. Türkiye ayrıca 2019'da PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ı desteklemek için bir alışveriş merkezinde bir protesto düzenlediğini ve İsveç güvenlik güçlerinin PKK'nın "bayrağını" ve Öcalan'ın resimlerini taşımalarını engellemek için hiçbir şey yapmadığını söylüyor.

Eyal, İskandinav ülkelerinin bu şikayetlere boyun eğmesinin zor olacağını söyleyerek “Her iki ülkenin de toplanma özgürlüğüne ilişkin iç mevzuatını değiştirmesi mümkün değil. Özellikle İsveç'te siyasi desteğe sahip aktif bir Kürt topluluğu var. Bu, Erdoğan'ın Danimarka merkezli Kürt televizyon kanalını kapatmadığı sürece Anders Rasmussen'in NATO'nun genel sekreterliğine atanmasına izin vermeyeceğini söylediği 2009'u hatırlatıyor. Rasmussen atandı ama bir yıl sonra TV istasyonu kapatıldı” dedi. 

Eyal, Erdoğan'ın hedefinin muhtemelen Finlandiya ve İsveç kadar ABD olduğunu savunuyor. Türkiye'nin 2017 yılında Rusya'nın S-400 füze savunma sistemini satın alması, ülkenin ABD ile ilişkilerini gerdi ve Ankara'nın F-35 hayalet savaş uçağı programından atılmasına yol açtı. (Guardian)