Maymun çiçeği, ateş semptomlarının yanı sıra belirgin bir kızarıklığa neden olan bir virüstür. İki ana varyant olmasına rağmen genellikle hafiftir: daha şiddetli olan Kongo varyantı, yüzde 10'a varan ve Batı Afrika varyantı yüzde 1'lik ölüm oranına sahiptir. 

London School of Hygiene and Tropical Medicine'de uluslararası halk sağlığı profesörü Jimmy Whitworth, "Tarihsel olarak, İngiltere’de çok az vaka oldu. Bu yıldan önce sadece 8 vaka bulundu" dedi. Portekiz, onaylanmış beş vaka kaydetti ve İspanya 23 potansiyel vakayı test ediyor. Hiçbir ülke daha önce vaka bildirmedi. 

VAKALAR ARASINDA İLİŞKİ YOK

Virüs, hem hayvanlardan hem de daha az yaygın olarak insanlar arasında yakın temas yoluyla bulaşır. İlk bulaşma kaynağı olarak kemirgenler olarak görülse de, ilk olarak 1958'de maymunlarda bulundu. Diğer yandan, Birleşik Krallık'taki 9 vakanın birbiriyle bilinen hiçbir bağlantısı yok. Sadece 6 Mayıs'ta bildirilen ilk vaka yakın zamanda Nijerya'ya seyahat etmişti. Bu nedenle uzmanlar, vakaların bildirilmemesi durumunda daha geniş bulaşma konusunda uyarıyor.

‘CİDDİYE ALMALIYIZ’

Vakalardaki artışın arkasındaki olası senaryolardan biri, Covid-19 kısıtlamaları kaldırıldığı için artan seyahatler. Maymun çiçeği, pek ciddi hastalığa neden olmamasına rağmen, çiçek hastalığı ailesinden olduğu için virologları alarma geçiriyor.

Çiçek hastalığı 1980 yılında aşılama ile son buldu ve aşı aşamalı olarak kaldırıldı. Aşı, aynı zamanda maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağlıyor ve bu nedenle ABD’deki UCLA'dan Profesör Anne Rimoin'e göre aşı kampanyalarının sona ermesi maymun çiçeği vakalarında bir sıçramaya yol açtı. Ancak uzmanlar insanları panik yapmamaya çağırdı.

Whitworth, "Bu, Covid-19 gibi dünya çapında bir salgına neden olmayacak, ancak ciddi bir hastalığın ciddi bir salgını ve bunu ciddiye almalıyız" dedi. (Reuters)