Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, Tchibo tarafından yayımlanan ‘Gerçekten İyi Olanı Keşfet’ isimli reklamda kullandığı slogan ve ifadeler nedeniyle şirketi, para cezasına çarptırdı.

'METİN BOYUTU' UYGUN BULUNMADI

Kurul tarafından yapılan incelemede, Tchibo'nun 18 Ekim ile 02 Kasım 2021 arasında televizyon kanallarında, "Tchibo, Türkiye'nin bir numaralı tercihi" sloganı ile "Bağımsız araştırma şirketi Nielsen'in yaptığı araştırmaya göre Tchibo, Temmuz 2020-Haziran 2021 dönemi içerisinde Türkiye'nin en çok satan espresso, filtre kahve ve kapsül markasıdır" şeklindeki altyazılı reklamının metin boyutunun ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığı tespit edildi.

'ALDATICI VE HAKSIZ REKABETE YOL AÇTI' DEĞERLENDİRMESİ

Ayrıca, altyazı ve açıklamalarda bahsi geçen espresso, filtre kahve ve kapsül kategorilerinin toplam kahve pazarının ciro bazında küçük bir bölümünü oluşturduğu ve diğer kategorilerin çalışmaya dahil edilmediği; bu sebeple "Tchibo, Türkiye'nin bir numaralı tercihi" ifadesinin tüketiciyi aldatıcı olduğu ve haksız rekabete yol açtığı da değerlendirildi.

ÜST SINIRDAN CEZA

Kahve markası tanıtımlarının, "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği" ve "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61'inci" maddelerindeki hükümlere aykırı olduğu sonucuna varıldı. Buna göre, Tchibo'ya 457 bin 308 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesi kararlaştırıldı.

TCHİBO'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Tchibo'dan yapılan açıklamada konuya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Tchibo Kahve Mamülleri Dağıtım ve Paz. Tic. Ltd. Şti.’nin; 18.10.2021-02.11.2021 tarihleri arasında muhtelif TV kanallarında yayınlanan "Gerçekten İyi Olanı Keşfet" başlıklı reklam filmiyle ilgili olarak, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun 12 Aralık 2021 tarihli, “tüketiciyi aldatıcı olduğu ve haksız rekabete yol açtığı” yönünde aldığı karara ve para cezasına ilişkin, başlattığımız itiraz süreci devam etmektedir. Dava süreci henüz tamamlanmadığı için ilgili cezanın kesinliği de söz konusu değildir."