Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki yıl karşılaşacağı cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, uzun kariyerinin en zorlusu olacak gibi görünüyor. Resmi enflasyon oranı şimdi şaşırtıcı bir şekilde yüzde 73'ü aştı. Gerçek rakam üç haneli olabilir. Kamuoyu yoklamaları, vatandaşların çoğunun TÜİK’e inanmadığını gösteriyor. Kur korumalı Mevduat ve Merkez Bankası’nın dolar rezervleri satışıyla yılın başında toparlanan Türk lirası, Erdoğan'ın yeni faiz indirimi vaadinin ardından şimdi yeni bir acil inişe hazırlanıyor.

KAFTANCIOĞLU’NDAN SONRA İMAMOĞLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim stratejisi ortaya çıkmaya başlıyor. Ekonomi onarılamayacak durumdayken, Erdoğan bunun yerine yurt dışında ve yurt içinde düşmanlar arıyor. Bir mahkeme, Canan Kaftancıoğlu'nu yaklaşık beş yıl hapis cezasına çarptırdı ve siyasetten men etti. Suçu, yıllar önce yaptığı sosyal medya paylaşımları. Davası, Türkiye’deki muhalefeti önümüzdeki aylarda neler bekleyebileceğini gösteriyor.

Erdoğan, CHP’nin diğer ağır toplarının da peşinde. Anketlere göre, bir sonraki seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı koltuğundan etmek için en güçlü adaylardan biri olan Ekrem İmamoğlu, sıradaki kişi olabilir. Savcılar, İmamoğlu'nu 2019 belediye başkanlığı seçimlerinde kazandığı zaferi geri çeviren ve daha sonra kendisinin de kazandığı zaferin tekrarlanmasını emreden yetkililere "aptallar" diyerek hakaret etmekle suçladı. Davasında kararın Eylül ayında verilmesi bekleniyor. Suçlu bulunursa, dört yıla kadar hapis ve siyaset yasağı ile karşı karşıya kalacak.

‘SÜRTÜK’ SÖYLEMİ

Erdoğan ayrıca herhangi bir halk ayaklanmasına müsamaha göstermeyeceğini de açıkça belirtti. 2013'te ülke genelinde patlak veren kitlesel gösterilerin yıldönümü olan 1 Haziran'da protestocuları “terörist” ve “sürtük” olarak nitelendirdi. Haftalar önce bir mahkeme, eylemlere katılan 7 kişiyi hükümeti devirmeye yönelik komplo kurmaktan mahkum etmiş ve onları 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Savcıların örgütün elebaşı ilan ettiği hayırsever Osman Kavala müebbet hapis cezasına çarptırıldı. (Economist)