Eliaçık, katıldığı programda İslam'da kadın ve erkek arasında ayrımcılık olduğu iddialarına yanıt verdi. Kadın ve erkek ilişkilerinde 7 ayetin 6'sında eşitlik olduğunu belirten Eliaçık, dönemin şartları ve kadının statüsü gereği o yıllara göre ideal bir bildiri olduğunu ifade etti. "O zaman 1500 yıllık hükümlerle yönetilemiyoruz, güncelleme gerekmez mi?" sorusuna da yanıt veren Eliaçık, İslam'da güncellemenin mümkün olduğunu savundu.

'İSLAM'DA KADIN VE ERKEK ARASINDA AYRIMCILIK YOK'

"İslam, kadına statü veren ve döneminde devrim yapan bir dindir. İslam'dan önce kadının hiçbir statüsü yoktu. Kadın ibadet edemezdi, aynı ortamda yemek yiyemezdi, mirastan pay verilmezdi, evlenirken sorulmazdı, mabetlere sokulmazdı. Kur'an- Kerim bütün bu hükümleri kaldırdı ve dönemin şartlarına göre kadına bir statü verdi"

ERKEK VE KADIN NEDEN MİRASTAN EŞİT PAY ALAMIYOR?

"Sadece bu hükme bakarak 'ayrımcılık var' diyemeyiz. Biz bugün burada, bugünün şartlarına göre hüküm giydiriyoruz. Bugün yükselen feminizmin etkisiyle 'neden 2'ye 1' diye soruyoruz. Bu yanlış. Çünkü kadına statü yoktu İslam'dan önce. Ortada bir tarihsel dönüşüm söz konusu. O dönemin şartlarında kadın hiçbir statü sahibi değilken, bir statü kazanıyor"

Bu konu üzerine araya giren Aykut Metehan'ın, "O zaman 1500 yıl öncesinin hükümleriyle yönetilemiyoruz, güncelleme gerekmez mi?" sorusuna "Güncelleme yapılabilir" diyen Eliaçık şu ifadeleri kullandı:

'YARADILIŞ GEREĞİ EŞİTLİK VAR'

İnsanoğlunun kökleri Adem ve Havva'ya dayanıyor. 1 kadın ve 1 erkek yaratılmış. 1 kadın ve daha fazla erkek değil. Yani eşitlik, yaradılıştan geliyor.

İSLAM ÇOK EŞLİLİĞİ Mİ SAVUNUYOR?

"İslam'ı güncellemeye burada da devam edebiliriz. Hz Muhammed'in evliliklerinin çoğu düşman tarafıyla idi. Yani burada amaç şartları yumuşatmak. Savaşlar bittikten sonra da zaten bu evliliklerin boş olduğunu söyleyip boşanıyor. İçlerinden sadece 4 tanesi ile devam ediyor."