DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, kadınların artan fahiş fiyatlar ve yüksek enflasyon karşısında sıkıntılar çektiğini anlattı.

Kadının alışkanlıklarının da değiştiğine değinen Esen, "İktidarın KDV indirimi haberi de ‘enflasyonu düşüreceğiz’ vaatleri de mutfaktaki yangını söndürmeye yetmedi, çarşı pazara çıkanların cebindeki ateşi düşüremedi. Kadın cüzdanından uçup giden geliri ile mutfakta yangını yaşıyor" dedi.

Pazara giden kadınlarla yapılan görüşmeleri aktaran Esen, "Kadının haftalık pazar alışverişine 100 lira ayırıyor, elindeki parayla en kaliteli ürünü alabilmek için tezgah tezgah dolaşıyor, taneyle sebzesini meyvesini seçiyor, alıyor" dedi.

Esen'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Düşen alım gücü ve zamlanan fiyatlar kadının ev bütçesini idare etmesini her gün biraz daha zorlaştırdı. İktidarın KDV indirimi haberi de ‘enflasyonu düşüreceğiz’ vaatleri de mutfaktaki yangını söndürmeye yetmedi, çarşı pazara çıkanların cebindeki ateşi düşüremedi. Kadın cüzdanından uçup giden geliri ile mutfakta yangını yaşıyor. Kadının mücadelesi, evin temel ihtiyaçlarını karşılamak için hane gelirini pay etmeye çalışırken başlıyor, markete pazara gittiğinde neredeyse her gün artan zamlarla karşılaşınca devam ediyor.
 
‘KADININ YAŞAMINDAKİ RİSKLER ARTIYOR’

Dar gelirlerle döndürülmeye çalışılan bu bütçeler kadını bugün ve geleceğe dair pek çok riskle karşı karşıya bırakıyor. Toplum olumsuz etkenler karşısında hızla değişiyor, dönüşüyor, yeni alışkanlıklar gelişiyor. Yaşantımıza yeni kavramlar, iş yapış şekilleri giriyor. Yoksulluk ve yoksunlukla birlikte gelen niteliksiz ve yetersiz beslenme, bunun sonucunda gelişen kısa ve uzun vadeli sağlık sorunları, borçluluk durumundaki artış, aile içi çatışma ve şiddet potansiyeli bu sorunlardan sadece birkaçı. Tüm bu sorunlar kadını geleceğine dair endişelendiriyor.
 
‘MEYVE SEBZEDE KREDİ KARTI DÖNEMİ BAŞLADI’

Yüksek enflasyon karşısında gelirlerin erimesi, alım gücünün düşmesi ve fahiş zamlar nedeniyle semt pazarlarında artık meyve sebzede kredi kartı ile ödeme dönemi başladı. Daha önce pazarlar için görece daha yüksek fiyatlı kategoriler olan giyim, peynir, şarküteri vb kullanılan POS cihazı artık son zamlarla meyve sebze stantlarına da girdi. Konuyla ilgili oda dernek yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, pazarda alışveriş yapan sabit gelirli müşterinin kredi kartı ile yani borçlanarak alışveriş yaptığını ifade ederek pazarcıların salgın döneminde 25-30 civarında olan POS kullanım oranının bugün 80’lere ulaştığını belirtiyorlar.
 
‘KİLO İLE SATIŞIN YANINDA TANEYLE SATIŞ  BAŞLADI’

Alım gücünün düşmesi kadınların alım alışkanlıklarını da beraberinde değiştirdi. En önemli değişiklik ise alım miktarlarını azaltmaları oldu. Kadın kiloyla alsa bile daha önce aldığının yarısını hatta daha azını alıyor, iki kilo alacaksa bir kiloyla yetinmek zorunda kalıyor. Bazen o da yetmiyor taneyle alıyor. Yine ilgili oda yetkilileri daha önce marketten alışveriş yapan müşterilerin şimdi pazarlara kaydığını, artık kilo ile satışın yanında taneyle de satışın başladığını açıklıyorlar.

‘MEYVE VE SEBZE LÜKS ÜRÜN KATEGORİSİNE GİRDİ’

Pazara giden kadınlarla yapılan görüşmeler, ortalama gelir seviyesinde bulunan kadının haftalık pazar alışverişine 100 lira ayırdığını gösteriyor. Kadın elindeki parayla en kaliteli ürünü alabilmek için tezgah tezgah dolaşıyor, taneyle sebzesini meyvesini seçiyor, alıyor. Kadın geçen ay 55 liraya aldığı peynirin bu ay 70 lira olduğunun da daha birkaç yıl önce aynı paraya tam doldurduğu pazar arabasının şu an ancak yarısını doldurabildiğinin de farkında. Artık kadının uygun maliyetli çıkarabileceği patates yemeği, menemen gibi yemekler de ucuza çıkmıyor. Kadın aldığı ürünlerle çocuğunu, ailesini doyuramamaktan, çocuğunu sağlıklı yetiştirememekten şikayetçi, mutsuz, umutsuz.

‘İKTİDAR VAATLERİNİ YERİNE GETİREMİYOR’

Pazardaki marketteki fahiş fiyatlarla mücadele veren kadın, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını ve kimseyi ikna etmediğini düşünüyor. Kendi cüzdanında, pazar arabasında, mutfağında yaşadığı enflasyonu biliyor. Enflasyon sepeti oluşturulurken yapılan değişikliklerin, seçilen ürünlerin gerçek resmin ortaya çıkmasını engellediğini görüyor. Kadın enflasyonla mücadele edeceklerini vaat eden iktidar yetkililerinin, yerine getiremedikleri vaatlerin karın doyurmadığını, enflasyonun köpüğünü alacaklarına daha da köpürttüklerini çok net görüyor.

‘KADIN DEVA KADROLARINA GÜVENİYOR

Kendisinin, ailesinin, çocuğunun geleceğini düşünen, endişelenen kadın geleceğini güvenle inşa etmek için çözümün parçası olmaya hazır. Deneyimli, işinin uzmanı, dürüst kadrolar ve doğru politikalarla ancak bu ülkenin yönetilebileceğinin farkında. Gittikçe kabaran enflasyon köpüklerini de DEVA damlalarının yıkayıp götüreceğine de her gün biraz daha fazla inanıyor, DEVA kadrolarına güveniyor.