Çoğu zaman suçların ve bazen felaketle sonuçlanacak terör eylemlerinin engellenmesinde, polisiye başarıların yanında gizli kahraman olarak onlar da yer alıyor. Bazen başına silah dayanmış bir rehinenin kurtarılması için öne atılıyorlar. Bazen şüpheli bir araçtaki bombanın bulunmasında görev alıyorlar. Bomba aramasından, uyuşturucu bulmaya, kadavra aramaktan, hayat kurtarmaya birçok alanda polis ekiplerine yardımcı olmaları için hazırlanan köpekler, Ankara Gölbaşı’nda emniyet bünyesindeki Köpek Eğitim Merkezi’nde eğitiliyorlar. Eğitimlerinin ardından Türkiye’nin dört bir yanına göreve gönderiliyor. En fazla eğitimli köpek gönderilen il ise İstanbul olarak ön plana çıkıyor. İstanbul’da Asayiş konuları için Çevik Kuvvet bünyesinde faaliyet gösteren (KEM) Köpek Eğitim Merkezi ve K9 köpeklerinin kullanıldığı Bomba İmha Şube Müdürlüğü kapılarını açtı.

KÖPEK BAKMIŞ OLMASI ŞART

Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yerleşkesinde bulunan Köpek Eğitim Merkezi’nde 22 köpek ve 21 eğitmen bulunuyor. Köpeklerle birlikte görev yapmaktan çok memnun oldukları görülen polislerin hayvan sevgileri de gözlerinden okunuyor. Köpeklerle birlikte görev yapacak olan eğitmen polisler belirlenirken, daha önce köpek besleyip beslemediklerine bakılıyor. KEM bünyesinde çalışacak polislerin belirlenmesi için kesinlikle geçmişinde köpek bakmış olması gerekiyor. Seçilen polis memurları Ankara’da bir süre kendilerine verilecek köpeklerle eğitim aldıktan sonra görev bölgesine geri dönüyor.

EN MUTLU MESLEK

Günümüzde birçok sektörde çalışan insan, mesleklerini mecburiyet esasına göre yaparken, KEM polisleri “En mutlu meslek” adayı gibi görünüyor. Görevli polisler, her sabah işe geldiklerinde köpeklere ait kafesleri temizliyor. Daha sonra köpekler eğitim alanına çıkarılıyor. Arından eğitim çalışmaları başlıyor. Kafeslerden çıkarılan bazı köpeklerin polislere sarılması ve oyun oynamak için yaptıkları hareketler ise dikkat çekiyor.

REHİNE KURTARMA SENARYOSU

Eğitmenler, bir süre köpekleriyle ilgilendikten sonra eğitim aşaması başlıyor. Verilen eğitimler içerisinde en dikkat çekici olanı, “Rehine kurtarma” çalışması. Bu çalışma için 2 polis memuru görevlendiriliyor. Polislerden biri “Rehine” diğeri ise “Elinde silah bulunan bir suçlu” rolüne bürünüyor. Suçlu rolündeki polis, zarar görmemek için koruyucu bir kıyafet giyiyor. Hazırlık yapılmasının ardından eğitim başlıyor.

KOLUNDAN YAKALADI

Rol yapan polisler; her şeyi fazlasıyla gerçekçi yapıyor. Rehine rolündeki polis “İmdat” diye bağırırken, eli silahlı suçlu rolü yapan polis “havaya ateş açarak “Öldüreceğim seni” diye tehditler savuruyor. Bu sırada, senaryonun kahramanı olan “Korbi” isimli rehine kurtarma köpeği devreye giriyor. Kendisini tutan polisten kurtulmak için adete zincirini kırmaya uğraşan Korbi, serbest bırakılınca saniyeler içerisinde, elinde silah bulunan 'saldırganı' kolundan yakalıyor. Eğitmeni gelene kadar çenesini kilitli tutan Korbi, şüpheliyi etkisiz hale getirilince ağzını açıyor.

AKSİ KOMUT VERİLİRSE SU DAHİ İÇMİYOR

Köpeklerini kontrol altında tutmak onlar için en önemli başarı olarak sayılıyor. Maçlarda ve toplumsal olaylarda da kullanılan köpeklerin her denileni yapması için uzun uğraşlar gerekiyor. Çalışmalarda, köpekler bazen su içmek gibi fiziksel güdülerini bile, eğitimcisinin aksi talimatı bulunması halinde gerçekleştirmiyor. Bu eğitimler hem köpekleri hem de bulundukları alanlardaki insanları korumak için gerekiyor.

‘KÖPEKLER ÖLÜNCE FENA DERECEDE ÜZÜCÜ OLUYOR’

KEM bünyesinde görev yapan polisler, görevleri eğlenceli olsa da, bir dizi sorunla da yüz yüze geliyor. Köpekler hastalandığında ya da yaralandığında zamanda müdahale etmek ve gereken bakımı yapmak oldukça önemli. Bu amaçla Çevik Kuvvet bünyesinde, veterinerlik mezunu bir polis çalışıyor. Ağır durumlarda ise emniyetin anlaşması bulunan veterinerlik kliniklerine baş vuruluyor. Bazen özellikle yaşlı köpekler bir hastalık sebebiyle ölebiliyor. Bu durumda ölen köpeği gömme işlemi de polislerce yapılıyor. Çalıştığı süre içerisinde 2 köpek gömmek zorunda kalan bir polis memuru “İşte o zaman çok kötü oluyor insan, fena derecede üzücü” diyor.

KANGALLAR GÖREVDE

Asayiş köpekleri arasında “Kangal” cinsi 4 köpeğin bulunması da dikkat çekiyor. Eğitilmiş “Kangallar", sadece İstanbul’da görev yapıyor. Kangalların bu işte eğitilmiş olmaları, yerli cinslerin polisiye alanda kullanılması açısından önemli olarak görülüyor. 

EMEKLİ OLACAK

Köpekler arasında, “Ice” adında bir köpek de yer alıyor. Ice daha çok çocukların yer aldığı eğlenceli etkinliklerde görev alıyor. Toplum Destekli Polislik ekiplerinin engelli çocuklar için yaptığı çalışmalarda sık sık görev alan Ice, artık emeklilik için gün sayıyor. Ice'a emekli olduktan sonra Gölbaşı’ndaki geniş alanlarda koşturması için imkan sunulacak…

BOMBA ARAMA EĞİTİMİ

Beşiktaş’ta bulunan Bomba İmha Şubesi’nde görev yapan köpekler, asayiş köpeklerine göre daha özel eğitimlerden geçiriliyor. Hassas burunlarından yararlanılan köpekler, bomba aramasında kullanıyor. “Barut’tan A-4”e birçok bombanın bulunmasında kullanılan bu köpekler ve eğitmenleri, Gölbaşı’nda 100 günlük bir eğitimden geçiyor. K-9 olarak adlandırılan “Bomba köpekleri” çalışma süresi boyunca birlikte çalıştığı polis memuruyla görev yapıyor.

EMEKLİLİKTE 2 SEÇENEK

Merkezleri Beşiktaş’ta bulunan İstanbul ve çevre bölgede görev yapan K-9 eğitmeni polisler, farklı ilde köpeklerine ihtiyaç duyulması halinde o ile görevlendiriliyor. Bomba arama köpeği nereye gidiyorsa eğitmeni de oraya gitmek zorunda... Yaklaşık 8-10 yıl görev yaptıktan sonra, emekli olan köpeklerle ilgili eğitmenlere 2 seçenek sunuluyor. Birinci seçenekte köpek Gölbaşı’ndaki geniş alanlarda, emekliliğin keyfini sürüyor. Diğer seçenekte ise, eğitmenin istemesi durumunda, senelerce zorlu görevlerde yer alarak adeta kader birliği yaptığı eğitmenine veriliyor.

ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞTI, ÇOK SAYIDA BOMBA BULDU

Bomba İmha Şube Müdürlüğü'nde de emekliliğe hazırlanan bir köpek bulunuyor. "Mira" adındaki bu köpek, İstanbul’da göreve başladıktan sonra, Adana, Antalya ve Mardin’de gitmek zorunda kaldı. Doğal olarak eğitmeni de Mira ile birlikte bu illere görevlendirildi. Hendek barikat olaylarında da görev yapan Mira çok sayıda noktada bomba buldu. Başladığı ilde görevini sonlandıracak olan Mira’nın sahibi köpeğinde ayrılmak niyetinde değil. Öyle ki köpeğinin rahatı için evini bile değiştirmeye karar vermiş.

HER HAREKETİNİ BİLMEK ZORUNDALAR

Beşiktaş’taki K9 köpeklerinin de sahipleriyle çok yakın diyaloğu bulunuyor. Bunun sebebi ise eğitmenlerin köpek sevgisi ve görev aşklarından kaynaklanıyor. Ankara’da eğitim aldıkları günden itibaren köpekleriyle bir arada olan eğitmenler, sürekli antreman yapmak zorunda. Eğitmenler, köpeklerinin her bir davranışını bilmek zorunda olduğunu belirterek şunları söylüyor. “Her eğitmen kendi köpeğinin en küçük hareketini anlamak zorunda. Bazen kuyruğundaki bazen kulağındaki bir hareketten bombayla ilgili bir durum anlaşılabiliyor” diyor.

BOMBA ARAMASI

Bir çok olayın gizli kahramanı olan K9’lar, İstanbul’da çok yoğun olarak çalışıyor. Bazen bir toplantı öncesinde, bazen bir gösteri öncesinde, K9’larla alan bomba aramaları yapılarak güvenli olduğu anlaşılıyor. Bazen bomba aramasında götürülen köpekler, insanların hayatını kurtararak bir patlayıcıyı infilak etmeden bulabiliyor.

IŞİD’İN BOMBALARI BULUNDU

İstanbul’da engellenen en önemli sansasyonel eylem girişimlerinden birinde de K9 köpekleri aktif olarak kullanıldı. Terör örgütü IŞİD üyeleri, 2017 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde Bayrampaşa’da bir AVM’ye yüklü olarak patlayıcı koydu. Patlayıcılardan bir kısmı AVM’nin otoparkındaki bir araçta bulundu. Ancak şüphelilerin üzerine, AVM’deki dolaplara ait olabileceği değerlendirilen anahtarlar bulundu. Bu dolapların acilen tespit edilmesi gerekiyordu. Bu aşamada, K9’lar devreye girerek birçok insanın ölümüne sebep olabilecek o bombaları buldu. Cumhuriyet Bayramı'nı kana bulamaya çalışan teröristlerin planı; TEM Polisi, bomba imha uzmanları ve gizli kahramanlar olan K9'lar sayesinde sonuçsuz kaldı. 

ARAÇTAKİ BOMBAYI SANİYELER İÇERİSİNDE BULDU

Kazandırılmış özeliklerini unutmamaları için sürekli eğitim yaptırılan K9’ların çalışmaları gerçeğe yakın senaryolar üzerinden yapılıyor. Gazetecilerin katıldığı bir eğitim çalışmasında, iki tür patlayıcı bir aracın kaputunun altına konuluyor. Bombanın yeri eğitmene bildirilmiyor. Daha sonra bomba bulma eğitimli Rico ve eğitmeni sahneye çıkıyor. Rico önce araç etrafında bir tur atıyor. Daha sonra, aracın ön sol tarafına gelerek oturuyor. Sahibine bombanın yerini işaret ediyor. Rico’nun bombayı bulması birkaç saniye sürüyor.

GÖREVLER FARKLI AMAÇLARI AYNI

Emniyet bünyesinde, KEM ve K9 köpekleri dışında uyuşturucu bulmakta kullanılan "Dedektör köpek" ceset aramasında kullanılan "Kadavra köpeği", kayıp kişilerin bulunmasında kullanılan "Arama köpeği" de bulunuyor. 
İnsanlara hizmet etmek, suçla mücadele etmek için eğitilen tüm köpeklerin en önemli özelliği ise sahipleriyle olan yakınlıkları olarak dikkat çekiyor.