CHP'li Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda okundu.

Buna göre Berberoğlu, yeniden CHP İstanbul milletvekilliği vasfını kazandı.

NE OLMUŞTU?

CHP'nin İstanbul Milletvekili Berberoğlu, MİT TIR’ları haberini Gazeteci Can Dündar'a ilettiği gerekçesiyle casuslukla suçlanıp 25 yıl hapse çarptırılmıştı.

Bu karar Yargıtay tarafından 9 Ekim 2017’de bozulmuş ve yeniden yargılama sonucu, 13 Ekim 2018’de 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ardından kesin hüküm giydiği gerekçesiyle 4 Haziran 2020'de milletvekilliği düşürüldü.

BAHÇELİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

MHP lideri Bahçeli, Enis Berberoğlu hakkında verilen 'yeniden yargılama' kararını eleştirmiş AYM için 'yeniden yapılandırılmalı' demişti.

Kararı "MİT tırları davasında yargılanan bir CHP milletvekilinin yeniden yargılanma talebinin kabul edilerek infazının durdurulması kuşkulu ve kaygı verici bir gelişmedir" şeklinde değerlendiren Bahçeli, Berberoğlu ile ilgili Meclis süreci için ise şunları söylemişti;

*İlgili CHP’li milletvekilinin fezlekesi TBMM Karma Komisyonu’na acilen getirilip dönem sonuna bırakılmadan gündeme alınmalı, ardından da Genel Kurul’a indirilerek dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili oylama yapılmalıdır.

*Milliyetçi Hareket Partisi bu oylamada yeniden yargılama yolunun açılabilmesi için dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oyunu kullanacaktır.