Dünkü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu dışarı çıkma yasağını illerdeki vaka, aşılama ve diğer kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırılacağını duyurdu.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇIKLANACAK

Mart başından itibaren 4 gruba ayırarak uygulamaya konması planlanan 'yeni normalleşme'de restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafı rahatlatması düşünülen adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacağı da duyuruldu.

EĞİTİM DE VAKA SAYISINA GÖRE

Öte yandan uzaktan eğitimle faaliyetlerine devam eden öğrencilerin durumu ise illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecek.

BİLİM KURULU ÜYESİ DEĞERLENDİRDİ

Erdoğan'ın açıkladığı 'yeni normalleşme'yi CNN Türk'te değerlendiren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Afşin Emre Kayıpmaz, bundan sonra yeni bir dönemin başladığını ve illerdeki aşılama, vaka sayıları, yeni servis yatışlarına göre artış ve azalmaya göre 4'e ayrılacağını ifade etti.

RİSK OLURSA GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR KAPATILABİLECEK

Kayıpmaz, illerdeki durumun riskli bir halde olması durumunda kapanma ve kısıtlamaların sıkılaştırılmasının söz konusu olacağını ve il ya da ilçenin temiz tutulması adına giriş çıkışların kapatılabileceğini de belirtti.

HES KODU VE SÜRE KISITLAMASI

Kayıpmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeri geldiğinde iller bazında değerlendirilip uygulamaya alınabilecek bir önlem. Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir. HES kodu ile misafir kabul edecekler. Örneğin yüzde 25'lik bir kapasite ile açılabilirler. Misafirlere bir süre kısıtlaması uygulanabilir. Havaların ısınması ile beraber dış mekanlar da açılacak. Mesafeler açılınca insanlar daha geniş oturabilecek. Restoran ve kafelerdeki gevşeme de Mart başından itibaren olacak. Misafirlere bir süre kısıtlaması uygulanabilir."

YENİ NORMALLEŞMEDE 4 KRİTER

Mart ile başlayacak yeni uygulamada iller dört gruba ayrılacak. Bu kademeli gruplar ise şu şekilde olacak:

  • Düşük risk
  • Orta risk
  • Yüksek risk
  • Çok yüksek risk


 
İLLERDEKİ RİSK BELİRLEYECEK

Kademeli geçişte belirtilen 4 risk, illere göre vaka, aşılama ve ilgili kriterlere göre, kafe-restoranların açılması, hafta sonu sokağa çıkma yasağının bitmesi ve diğer tedbirlerin kaldırılması anlamına geliyor.