Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli, NATO Liderler Zirvesi ile ilgili yaptığı açıklamada ABD ve Joe Biden'a sert sözlerle yüklendi.

Bahçeli'nin konuyla ilgili sözleri şöyle oldu:

Özellikle Türkiye ve ABD arasındaki soğuk rüzgarları fark etmeyen, bilmeyen yoktur. İki ülke arasında kaygan bir zemin oluşturan kalın buzların çözülmesi samimi dileğimizdir. ABD Başkanı Joe Biden'ın 6 Haziran 2021 tarihinde Washington Post'ta yazdığı bir makalede Avrupa gezisinde dünya demokrasilerini yeniden bir araya toplamayı ve harekete geçmeyi hedeflediğini amaçlamıştır. Bunun nasıl olacağı, Türkiye'nin bu demokrasiler içinde nasıl bir yer tutacağı tartışılmalıdır.

ABD'nin müttefik ve ortaklarına taahhütlerini yenileneceğini söyleyen Biden'ın Türkiye'yi hangi kategoride değerlendirdiği de merak ettiğimiz bir konudur. Bahsi geçen bu ortaklar arasında PKK-YPG'nin olup olmadığı açık değildir. Biden'ın Türkiye'yi hangi seviyede bir müttefik gödüğü de belirsizdir. Zirve öncesi Türkiye'yi izam eden, haksız sözlerle eleştiren ABD Dışişleri Bakanı peşin hükümlerle husumetle perçinlenmiş heveslere teslim olmuştur.

8 Haziran 2021'de ABD senatosunda konuşan bu bakan ya cahil ya da küstahdır. Türkiye'nin NATO müttefiki gibi davranmadığını ve Doğu Akdeniz'deki tavırlarının rahatsız edici olduğunu yüzsüzce ifade etmiştir. ABD Dışişleri Bakanı ülkemizde insan hakları ve gazetecilerin durumu ile ilgili endişeli olduğunu söylemiştir. Bizim endişelerimizin içeriğini bir öğrense dışarı çıkacak yüzü olmayacağını cümle alem görür.

Türkiye'nin NATO müttefiki gibi davranmadığını söyleyen ABD'nin hangi ittifaklar içinde olduğunu tarih anlatacaktır. Türkiye'nin arkasından iş çevirip müttefiklik edebiyatı yapıyorlar, teröristlerle iş tutup stratejik ortaklık diyorlar, Türkiye'nin kuyusunu kazıp Sözde Ermeni soykırımını savunuyorlar. Utanmadan demokrasi ve hukuk alanında ahkam kesip parmak sallıyorlar.