Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret zammını açıklamasının hemen ardından yapılan ara zamma yönelik tepkiler gelmeye başladı. 

'MİLLETİNİ ENFLASYONA KARŞI KORUYAMAYAN BİR İKTİDAR SİYASETEN İFLAS ETMİŞTİR'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, asgari ücret zammına sosyal medya hesabında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Akşener, şunları kaydetti:

“Yılın başında asgari ücreti ancak açlık sınırına eşitleyip ‘müjdeler olsun’ diye veren iktidar, bu sefer onu bile yapamadı. Milletini enflasyona karşı koruyamayan bir iktidar siyaseten iflas etmiş, sandık zamanı gelmiş demektir.”

'MİLLETİN KARŞISINA ÇIKMAYA HİÇ Mİ UTANMADINIZ'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesabında yaptığı değerlendirmede, “Yazıklar olsun! Yaptığınız ek bütçe ile faize ve kur korumalı mevduat sahiplerine 500 milyar TL öderken titremeyen eliniz, asgari ücreti belirlerken mi titriyor? Asgari ücreti açlık sınırının bin TL altında belirleyip sonra milletin karşısına çıkmaya hiç mi utanmadınız” dedi.

'ARSIZLIK, UTANMAZLIK NEDİR'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ise sosyal medya hesabında, “Arsızlık, utanmazlık nedir? Dün AKP’li vekil, televizyonda milletvekili maaşının yetmediğini anlatıyordu. Bugün partisi, 5 bin 500 lira asgari ücret müjdesi açıkladı” paylaşımı yaptı.

CHP'li Engin Özkoç da yapılan zammın enflasyon durdurulmadan bir işe yarayamayacağını kaydetti. Özkoç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Erdoğan enflasyonu durdurulamadıktan sonra maaş artışları işe yaramayacaktır. Açlık sınırının altındaki 5 bin 500 TL asgari ücret vatandaşı açlığa terk etmektir! Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye için oyunuzu altı oka basın!"

CHP'li Engin Altay ise enflasyonun açlık sınırının altında kalmasına vurgu yaparak "Açlık sınırının 6391 TL olduğu bir ülkede, 6770 TL'nin altındaki her rakam, zülümdür, emek hırsızlığıdır" ifadelerine yer verdi.

CHP'li Selin Sayek Böke de asgari ücrete açlık sınırı üzerinden tepki gösteren isimlerden oldu. Böke'nin emekçiyi ezen düzeni değiştireceğiz dediği paylaşımı şöyle:

 "Aç kalmamak için en az 6400 TL gerekiyor, asgari ücret 5500 TL. Rezilsiniz! Emekçiyi ezen Saray düzenini değiştireceğiz!"

DEVA Partisi de Ekonomi Politikaları Başkanlığı hesabından, "-Asgari Ücret (AÜ) %30 artırıldı.

-AÜ’de geçen yıla göre toplam artış %94,6.

-Bağımsız yıllık enflasyon %165 civarında.

-Açlık sınırındaki yıllık artış %123.

-AÜ şu andaki açlık sınırının bile 891 ₺ altında.

-Dağ fare bile doğurmadı.

-Ücretliler yine enflasyona ezdirildi." ifadelerinin kulllanıldığı bir paylaşımla tepki gösterdi.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da, "Asgari ücreti açlık sınırının altında 5.500 TL yapmak vicdansızlıktır! Bu kararı alanları bir ay 5.500 TL ile geçinmeye davet ediyorum" dedi.

ÇERKEZOĞLU: AÇIKLANAN RAKAM AÇLIK SINIRININ ALTINDA

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, katıldığı televizyon programında asgari ücret düzenlemesini şöyle değerlendirdi:

“Bu, olması gerekenin ve beklenenin çok altında. Asgari ücretin mutlaka, çalışanların, işçilerin, enflasyon karşısında yaşadığı kaybın giderilmesi gerektiğini, büyümeden, milli gelir artışından pay alması gerektiğini ifade etmiştik. Ne yazık ki gerçekleşmedi. Açıklanan rakam açlık sınırının bile altında.

Asgari ücretin sadece mayıs ayında, bir aylık asgari ücretin alım gücündeki kayıp bin 500 liraydı. Aradaki fark bunu da karşılamıyor. Sadece mayıs ayındaki kaybı bile karşılamıyor. Enflasyondaki artış devam edecek, kayıplar da devam edecek. Bu ücrette milyonlarca işçinin yıl sonuna kadar hayatını sürdürebilmesi mümkün değil.”