Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘paramiliter kuruluş‘ olarak tanımladığı SADAT'la ilgili iddialarına bugünkü AK Parti Grup Toplantısı'nda yanıt verdi.

"SADAT'ın yöneticileriyle, kendileriyle, yakından uzaktan hiçbir alakam olmadığı halde, bunun darbeci bir oluşum olduğunu söyleyecek kadar bu başkan terbiyesizleşiyor" ifadelerini kullandı.

Ancak Erdoğan'ın SADAT yöneticileriyle hiçbir alakasının olmadığı yönündeki açıklaması, bir dönem Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurul Üyeliği yapan Adnan Tanrıverdi'nin 2018'deki katıldığı Güvenlik Zirvesi toplantısını akıllara getirdi.

Ocak 2018'de Afrin'e yönelik askeri harekatın başlamasının ardından Tanrıverdi Güvenlik Zirvesi'ne katılan isimlerden biriydi. Toplantıda MİT Başkanı Hakan Fidan'ın yanına oturan Tanrıverdi'nin toplantıya katılımı o dönem gündem yaratmıştı.

HARP OKULU MÜLAKATLARI

Erdoğan'ın bir bağlantısı olmadığını iddia ettiği SADAT'ın Erdoğan yönetimiyle ortaya çıkan bağlarından biri de 15 Temmuz sonrası yapılan harp okulu mülakatlarıydı.

O dönem mülakatlara SADAT mensuplarının girdiği iddia edilmiş, Adnan Tanrıverdi yaptığı açıklamada iddiaları yalanlamamıştı. Tanrıverdi, "Milli Savunma Bakanlığı’nın iradesi içindedir" demişti.

SADAT kurucularından Gürcan Onat ise konuyla ilgili olarak, "Mülakatlar 2020 yılının sonun kadardı. 15 Temmuz kalkışmasından sonra emekli subaylar çağırıldı. Bu uygulama 2020 yılına kadardı, üç yıl görev yaptım. 2021’de eskiye dönüş yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı kendi bünyesinden oluşturduğu ekiple mülakatları yapıyor" demişti.

İngiliz Sunday Telegraph gazetesi ise 2020 yılında yaptığı bir haberde Tanrıverdi'yi şu ifadelerle tanımlamıştı:

"Kimilerinin gözünde İslam dünyasının en güçlü kiralık katili, emrinde binlerce savaş tecrübesine sahip Suriye'den paralı askerler olan eski bir general. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın sırdaşı olan Adnan Tanrıverdi, sabotajdan, kontrgerilla harekatına ya da suikastlere kadar savaşın bütün karanlık sanatlarında uzmanlığı olduğunu iddia ediyor."

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'FOTOĞRAFLI' YANIT GELDİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın bu ifadelerine sosyal medyadan yanıt verdi.

Erdoğan'ın, SADAT'ın kurucusu ile birlikte toplantıda olduğu bir fotoğrafını paylaşan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan 'SADAT ile alakam yok' demişsin. Tanıştırayım, devlet sırlarının konuşulduğu toplantıda solundaki 6. kişi SADAT'ın kurucusu. Silah tüccarı. Başkenti İstanbul, dili Arapça olan yeni bir devlet kurmak istiyor. Bu başdanışmanından dinlediklerini bize de anlat, aydınlanalım"