Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van'da “Van'a üniversiteyi biz getirdik” dedi. Ancak Van 100. Yıl Üniversitesi 20 Temmuz 1982 tarihinde Kanun Hükmünde Kararname ile Kenan Evren'in imzası ile kurulmuştu… Başakşehir Spor Kulübü'nü de kendisinin kurduğunu belirten Erdoğan'a, İBB eski Başkanı Nurettin Sözen, “Kulübü 1990'de ben kurdum” demişti.

Sözcü'nün haberine göre, işte iktidarın ‘yapmadıkları için yaptık' dedikleri hizmetler, icraatlar, yatırımlar…

1987'DE AÇILDI: Erdoğan, 28 Nisan 2018'de İzmir mitinginde, “Bundan 15 sene önce koskoca İzmir'in doğru dürüst havalimanı var mıydı, biz geldik, Adnan Menderes Havalimanı'nı yaptık” dedi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı 1987 yılında Turgut Özal tarafından açıldı.

24 YIL ÖNCE: 1 Haziran 2018'de Adıyaman'da miting düzenleyen Erdoğan, “Adıyaman'da havalimanı var mıydı, biz yaptık biz” ifadesini kullandı. Ancak Adıyaman Havalimanı, AK Parti kurulmadan 3 yıl önce yani  1998'de hizmete girdi.

67 YILLIK ESENBOĞA: 2 Aralık 2016'da Ankara'da otomotiv ticaret merkezi Otonomi'nin açılışını gerçekleştiren Erdoğan, “Ankara'da 14 sene önce havalimanı var mıydı” dedi. Erdoğan, 2002 yılına işaret etti. Ancak Başkentteki Esenboğa Havalimanı 1955 yılında yapıldı.

DEMİREL ÜNİVERSİTESİ: Isparta'da partisinin düzenlediği mitingde konuşan Erdoğan, “Üniversiteyi Isparta'ya kim yaptı, üniversiteyi Isparta'ya kim getirdi, biz getirdik biz” dedi. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nin kuruluş tarihi 1992.

MALATYA VE ZONGULDAK: Malatya mitinginde “Üniversiteyi biz yaptık mı, yaptık” dedi. Malatya İnönü Üniversitesi'nin kuruluş tarihi 1975. Zonguldak mitinginde ise “Zonguldak'ta üniversite var mıydı, üniversiteyi 2007'de biz kurduk ” dedi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 1992'de açıldı.

MUŞ'A HAVAALANI: Muş'taki mitingde “15 yıl önce Muş'ta havaalanı yapılacak deseler kim inanırdı? Biz yaptık” dedi. Muş Havalimanı 1992 yılında sivil kullanıma açıldı, 2000 yılında terminal binası yapıldı, bu binanın açılışını da dönemin Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli yaptı.

VATANDAŞ BUZDOLABI VE AMBULANSLA TANIŞMIŞ

Erdoğan, 17 Mart 2022'de partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısındaki konuşmasında “Milletimiz hem elindekilerin kıymetini biliyor, hem oynanan oyunu görüyor. Biz iktidara geldiğimiz zaman paletli ambulansı bırakın, normal ambulans yoktu” dedi. Erdoğan bazı konuşmalarında da AK Parti iktidarından önce MR cihazı, buzdolabı ve fırın da olmadığını savunup şunları söylemişti: “Biz gelmeden önce MR mı vardı, biz gelmeden önce tomografi mi vardı. Ambulansları köpekler çekiyordu, 15 sene önce evlerde fırın mı vardı? Biz gelmeden önce, Türkiye'de 15 sene önce, acaba evlerde buzdolabı mı bulunuyordu, bizden önce cenaze yıkayacak imam yoktu, apartmanların bodrum katlarında namaz kılıyorduk, cami yoktu.”

‘YAPACAĞIZ' DEDİKLERİ HER ŞEY HAYALDE KALDI

AK Parti, 11 yıl önce Türkiye'nin 2023'te uçacağını söyledi. Ekonomik siyasi ve altyapı hedeflerini madde madde açıkladılar. Yıl 2022 ve hedeflerinin çok uzağındayız…

AK Parti iktidarının söz verdiği halde yapamadıkları da önemli bir yer tutuyor.  AK Parti, 2011 yılı Haziran ayında Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 için ekonomik, siyasi ve altyapı hedeflerinin olduğu çok sayıda madde açıkladı. Bunu bizzat o dönem Başbakan olan Erdoğan duyurdu. Ancak bu vaatlerin birçoğu gerçekleşmedi. Adım atılan alanlarda ise hedeflenen rakam ve büyüklüklere ulaşılamadı.

Tutmayan ve kağıt üzerinde kalan hedefler şu şekilde:

1- Enflasyon tek haneye düşecek. Aksine enflasyon azdı.

2- İhracatta ileri ve yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 20'ye çıkacak. Gerçekleşme yüzde 3 oldu.

3- İnşaat malzemeleri ihracatında 100 milyar dolarla dünyada ilk üç arasına girilecek. Hedefin üçte biri ancak gerçekleşti.

4- Turizm gelirleri 46 milyon turist ile 50 milyar dolar olacak. Gelir 24 milyar dolarda turist sayısı 24.7 milyonda kaldı.

5- İşsizlik oranı yüzde 5'lere indirilecek. 2021 yılı itibariyle TÜİK'in açıkladığı rakam yüzde 11.2 oldu.

6- Kayıtdışı istihdam engellenecek, ilk etapta yüzde 15'e indirilecek. 2021'de bu oran yüzde 27.8 oldu.

7- Otomotiv sektöründe 5 milyon araç üretilecek ve 125 milyar dolarlık ihracat yapılacak. İhracat rakamı 29.3 milyar dolar oldu.

8- Hazır giyim sektöründe 60 milyar dolarlık ihracat yapılacak. 20 milyar dolarda kaldı.

9- Parti kapatmaya son verilecek. Bazı partilerin mutlaka kapatılması gerektiği noktasına gelindi.

10- Seçim barajı sıfırlanacak. Baraj yüzde 10'dan yüzde 7'ye indi.

11- Hafif suçlarda tutuklama istisna olacak. Sosyal medyadan paylaşım yapan ve iktidarı eleştirenler hemen tutuklandı.

12- AB hedefinden şaşılmayacak. Bu vaad de rafa kalktı.

13- Kadına ve sağlık çalışanlarına şiddet son bulacak. Kadın cinayetleri sürüyor. Sağlık çalışanları da saldırıya uğruyor.

14- İlk yerli savaş uçağı ve ilk yerli otomobil hayata geçirilecek. TOGG aracın 2023'te kullanılması hedefleniyor.

15- Atık dönüşümü yapılacak. Çöp ithalatı ile birçok şehirde çöplükler oluştu, geri dönüşüm lafta kaldı.

16- Yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) 2 trilyon dolara çıkacak ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girilecek, tutmadı.

17- Sosyal Güvenlik açığı GSYİH'nin yüzde 1'ine düşürülecek, olmadı.

18- Yoksulluk sınırı altındaki nüfus azaltılacak, azalmadı.

19- Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 38'e çıkarılacak. Yüzde 26.3'de kaldı.

20- Yeni bir Anayasa ülkeye kazandırılacak. Yapılamadı.

21- Yeni bir kamu personel sistemi oluşturulacak, yapılamadı.

22- Kentlere özgü otopark yönetim sistemi kurulacak, kurulmadı.