Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir üniversitelerden havalimanlarına kadar birçok konuda “biz yaptık” gafıyla gündeme geliyor. Ancak bu söylemlerin hiçbir zaman tarihin gerçekleriyle uyuşmadığı görülürken AK Parti’nin kuruluşundan yıllar önce yapılan bu tür “icraatlara” yönelik söylemleri pek çok konuda olduğu gibi gerçekleri yansıtmıyor. Özellikle sosyal medyada da büyük tepkiler alan bu iddialar, yeri geldiğinde de “ekonominin kitabını yazan” Erdoğan’ın inandırıcı bir dilden uzak olduğunu vatandaşa gösteriyor.

Son olarak Van’da toplu açılış törenine katılan Erdoğan, burada da AK Parti’nin kuruluşundan yaklaşık 20 yıl önce kurulmuş Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kendileri tarafından açıldığını iddia etti. “Hangi hükümetler Van'ı bu seviyede eser ve hizmetlerle kalkındırdı geliştirdi? Hiçbiri” diye konuşan Erdoğan, “Van'a üniversiteyi kim getirdi? Biz. Hastane olarak eğitim araştırmayı kim getirdi? Biz” dedi.

Ülkeye elektriği bile kendilerinin getirdiğini söyleyen Erdoğan’ın bir süredir dile getirdiği sözde icraatlarından bazıları şu şekilde:

Erdoğan’a göre AK Parti’den önce havalimanı yoktu: 2018’de Adıyaman mitinginde konuşan Erdoğan, Adıyaman’a da havalimanını kendilerinin getirdiğini söylemişti. Ancak şehirde havalimanı AK Parti’den 4 yıl önce 1998 yılında hizmete girdi. 2001 yılına kadar da düzenli seferler devam etti. Adıyaman havalimanı 2011 yılında yeniden inşa edilmeye başlandı ve 2014’te yeniden hizmete girdi.

Yıkıp yeniden yaptı, AK Parti icraatı oldu: 2018’de İzmir mitinginde konuşan Erdoğan, İzmir’e de havalimanının kendileri tarafından getirildiğini öne sürmüştü. Ancak İzmir Adnan Menderes Havalimanı 1987 yılında hizmete girdi. AK Parti döneminde ise İç Hatlar Terminali yıkılıp yerine yeni terminal yapıldı.

Yarım asırlık havalimanını da sahiplendi: 2019 yerel seçimlerinden önce Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde konuşan Erdoğan, 1955’ten beri hizmet veren Esenboğa Havalimanı’nın, tek icraatı 801 milyon 288 bin 824 dolarlık Ankapark olan ve bu icraatla Ankara Belediyesi’ne büyük bir borç yükü bindiren Melih Gökçek’in başkanlığı zamanında kurulduğunu söyledi.

AK Parti’den önce eğitim yoktu demediği kaldı: Erdoğan, miting için gittiği neredeyse birçok ilde de kendilerinin buralara üniversite kurduğu iddialarında bulundu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni yanı sıra Erdoğan, Isparta’da 1992 yılında kurulan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesini, yine 1992 yılında kurulan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ni, Malatya’da 1975 yılında kurulan İnönü Üniversitesi’ni kendileri yapmış gibi sahiplendi. Ayrıca 28 yıllık olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ni görmezden gelen Erdoğan, 2018 yılında kurulan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin şehirdeki ilk üniversite olduğunu iddia etti.

Halk Ekmek’i de Erdoğan kurmuş: Geçen aylarda bir televizyon programına telefonla bağlanan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, “Halk Ekmek’i biz kurduk, Sayın Cumhurbaşkanımız kurdu. Halk Ekmek’e neden karşı olalım? Halka karşı olunur mu?” demişti. Yıldırım’ın açıklamalarına birçok kişi tepki gösterirken İstanbul Halk Ekmek’in 1978 yılında kurulduğu ortaya çıkmıştı.

MR da neymiş: Ambulans dâhil sağlıkta kullanılan teknolojilerinin de kendileri tarafından ülkeye getirildiği söyleminde bulunan Erdoğan, “Biz gelmeden önce MR mı vardı? Tomografi mi vardı,ulturasonografi mi vardı?” demişti. Oysa Türkiye’ye ilk MR AK Parti’den 13 sene önce 1989’da gelmiş ve hastanelerde kullanılmaya başlanmıştı.

Elektriğin Mucidi Erdoğan: Şubat ayında Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Kurulu’nda konuşma yapan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Türkiye'nin enerjisini çıkaran iktidar biziz. Bak Bay Kemal sizin hayatınızda sadece mum vardı mum, gaz lambası vardı. Biz ise bunu bu hale getirdik” demişti. Elektrikle çalışan troleybüse gönderme yapan Erdoğan, bunu da kendilerinin getirdiğini iddia etti. Ancak güç beslenmesi havada asılı olan elektrik hattından sağlanan troleybüsler için ilk hat Topkapı-Emönönü arasına döşenmişti. İtalyan Ansaldo San Giorgio firmasına 1956-57 yıllarında sipariş edilen troleybüsler, 27 Mayıs 1961’de hizmete girmişti.

Beyaz eşyalar da Erdoğan’dan: Ayrıca Erdoğan’a göre buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar da AK Parti ile Türkiye’ye gelenler arasında yer aldı.

PERİŞANIZ, SORUMLUSU SİZSİNİZ

Erdoğan, Van’ı birçok eser ve hizmetle kalkındırdıklarını söylerken Vanlı esnaflar bu söylemin gerçeklikle uzaktan yakından alakası olmadığını gösteren isyanlarda bulunuyor. Erdoğan’ın Van’a gitmeden bir gün önce esnaf ziyaretlerinde bulunan AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu’na esnaflar tarafından birçok eleştiri gelmişti. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Deniz Demir, AK Parti Van il Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ile bir esnaf arasında yaşanan diyaloğun yer aldığı bir video yayımlarken videoda esnafın Türkmenoğlu’na “Esnaf olarak perişanız. Şu an bunun yüzde 99 sorumlusu başımızdaki partidir, sizsiniz. Bunun farkındasınız değil mi?” sorusunu yöneltmişti.