Türkiye’de vatandaşlar yüksek enflasyon, hayatın her alanında gelen zamlar ve alım gücünün tükenmesi ile yaşamlarını sürdürmek için savaşırken iki kamu bankası büyük kar ve artan finans tablolarını açıkladı.

İki bankanın da en büyük kar kalemleri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “nass” eleştirilerine karşılık faiz gelirleri oldu. 

FAİZ GELİRLERİ DUDAK UÇUKLATTI

Halkbank ve Vakıfbank 2021 yılına ait konsolide bilançosunu Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. Halkbank’ın net faiz geliri yıllık bazda yüzde 695 arttı, Vakıfbank’ın faiz geliri ise sadece bu çeyrekte 192 baz puan arttı. 

Halkbank 2021 yılının son çeyreğinde 1 milyar 293 milyon lira ile piyasa beklentisinin üzerinde net dönem kârı elde etti. Bankanın kârı yıllık bazda yüzde 153 oranında artış gösterdi. 

Bankanın aktif büyümesi yıllık bazda yüzde 32,5, çeyreksel bazda yüzde 24,4 artışla 901 milyar lira oldu. 

Şirketin TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirisi yılın son çeyreğinde 10 milyar 605 milyon lira olurken, toplam menkul kıymet getirisi 18 milyar 718 milyon liraya yükseldi. Bankanın büyüyen TÜFE endeksli menkul portföyü ise yılı yüzde 36 değerleme oranı ile kapattı.

Halbank, yılın son çeyreğinde 19 milyar 907 milyon lira net faiz geliri elde ederken, bankanın net faiz geliri yıllık bazda yüzde 695, çeyreksel bazda yüzde 366 artış gösterdi. Böylece, yılın tamamındaki net faiz geliri 25 milyar 160 milyon lira oldu. 

Net ücret ve komisyon geliri tarafında ise 1 milyar 262 milyon lira ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92’lik artış yaşandı. Ücret ve komisyon gelir dağılımında yüzde 40 ile en büyük kalem ödeme sistemlerinden oldu.

İKİ BANKADA DA AYNI TABLO

Vakıfbank’ın verileri de Halkbank’ın bilançosundan farksız.

Bankanın son çeyrek kârı piyasa beklentisi olan yaklaşık 1 milyar 900 milyon liranın üzerinde 1 milyar 998 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. Bankanın 2021 toplam solo kârı 4 milyar 175 milyon liraya ulaştı. Banka, bu rakamın neredeyse yarısını son çeyrekte yani lira korumalı mevduat programına geçişin ardından elde etti.

Bankanın aktif büyüklüğü kurun etkisi ile ilk defa 1 trilyon lira seviyesini aştı ve yıllık yüzde 44 büyüme kaydetti. Dolayısıyla artan Dolar ve Euro doğrudan Vakıfbank’ın yararına oldu. 

VakıfBank’ın toplam mevduatları çeyrekten çeyreğe yüzde 26,9, yıldan yıla yüzde 42,7 oranında büyüdü.