CHP Genel Başkan Baş Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda dikkat çeken detaya dikkat çekti.

İktidarın Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasına karşı, ABD yönetimi nezdinde lobi faaliyeti yürütmek üzere 6 aylığına 750 bin dolara bir lobi şirketiyle anlaştığını belirten Toprak, "Biden yönetiminin ikna edilmesi için
lobiciliğin devreye sokulacağının ve faturanın giderek ağırlaşacağının işaretlerini ortaya koyuyor" tespitinde bulundu.

Erdoğan Toprak'ın açıklamalarından öne çıkan bölümler şu şekilde;

*Türkiye’nin çıkarıldığı F-35 programına geri dönmek için ABD’de bir lobi şirketiyle anlaşma yaptığı bilinirken, henüz yetkili ağızlardan ses çıkmadı..

*Bilindiği gibi ABD’de lobicilik resmi ve oldukça şeffaf bir kurum. Lobicilik faaliyeti gösteren, bu alanda çalışan şirketler yaptıkları tüm sözleşmeleri Adalet Bakanlığı’na bildirmek zorundalar. Bakanlık, lobicilerden gelen yeni başvuruları
kamuoyuna açıklıyor. İşleyiş şeffaf olunca, bu anlaşma haberi, ister istemez duyuldu. 

"ÜLKENİN KAYNAKLARI HEBA EDİLİYOR"

"Ülkenin kaynakları bakınız nasıl heba ediliyor?" diye soran Toprak, tespitlerini şöyle sürdürdü;

- Rusya’dan kullanmayacağın S-400’leri alıp, 2,5 milyar dolar ödüyorsun,
Rusya’ya yanaşıyorsun!

* ABD kızınca, 1,25 milyar dolar verdiğin F-35’leri kaybediyorsun!

* S-400 paketlenip depoya atılacak, 2,5 milyar dolar çöpe gidecek. ABD’nin gönlünü almak için de 2-3 milyar dolar daha verip, Patriot alacaksın!

*Bunlar yetmezmiş gibi kaybettiğin F-35’e geri dönmek için ABD’li Lobi’ciye750 bin dolar daha veriyorsun!

*Ve susuyorsun, muhalefeti-kamuoyunu bilgilendirme görevini yine unutuyorsun!

*Hepsinden önemlisi; ülkenin milyar dolarları heba olurken, diplomasi de uçup gidiyor. Ne Rusya, ne ABD, ne Filistin bakıyor,…, Kosava bile gülüyor yalnızlığımıza!

*Bu parayla milyonlarca işsizin-esnafın-dar gelirlinin borcu kapatılır, en az 6 ay insanca yaşayacağı nakit desteği sağlanabilirdi. Gerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın gerekse Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun gerçekleştirdiği ilk resmi temaslara yönelik ABD resmi açıklamalarında ısrarla Türk muhataplara ‘demokratik kurumsal işleyiş, hukuk devleti, insan hakları’
konularında uyarı ve telkinlerin dile getirildiğinin vurgulanmasına karşılık, iktidarın yaptığı resmi açıklamalarda bunlara hiç değinilmemesi artık sıradan bir duruma dönüştü.

*F-35’e yeniden dahil olma konusunda ABD’nin açık kapı bırakmadığı, iktidarın S-400 ve F-35 konusunda masada buluşma ve müzakere taleplerinin dikkate alınmadığı anlaşılıyor.

KUZEY SURİYE VURGUSU

*Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Biden yönetimi ile ilişkilerde S-400 konusunun yanı sıra demokrasi ve hukuk devleti konularının temel başlıklar olacağını, Kuzey Suriye’de ABD-Türkiye işbirliğine vurgu yapılmasına karşılık, ABD’nin PKK destekli YPG-PYD-SDG’ye desteğinin artarak süreceğini, bunun da işbirliğini boşlukta bırakacağını öngörmekteyim.