Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, acı tabloyu ve sebeplerini yorumladı.

Toprak şunları söyledi;

*Avrupa Konseyi bünyesinde kurulan ve Türkiye’nin de üyeleri arasında yer aldığı ‘Avrupa Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’ (GRECO) tarafından her yıl açıklanan yolsuzluk ve rüşvetle mücadele karnesinde sınıfta kaldı. 

*Raporda yer alan puanlama, tasnif ve kriterler çerçevesinde Türkiye Avrupa Konseyi’nin rüşvet ve yolsuzlukla mücadele tavsiyelerine en az uyan, bu tavsiyeleri en az dikkate alan ve bu alanda yasal düzenlemelere gitme konusunda ‘en az istekli olan’ ülke olarak son sırada yer aldı.

*Raporda, iktidarın 2019 yılında, GRECO tarafından verilen ve iki yıllık uyum ve uygulama süresi öngörülen 31 tavsiyenin yüzde 74,2'sini hiç yerine getirmedi.

*Yüzde 19,4'ünü kısmen yerine getirdi. Tamamıyla uygulanan rüşvet ve yolsuzlukla mücadele tavsiyelerinin oranı ise sadece yüzde 6,5 oldu.

*Tavsiyelerin en çok dikkate alındığı grup, 12 GRECO tavsiyesinin yüzde 8,3'üne uyulan hâkim ve savcılarla ilgili olurken, siyasiler ve milletvekilleri hakkında gündeme getirilen yedi tavsiyenin hiçbirisine uyulmadı.

*GRECO'nun tüm tavsiyelerine uyan ve puanı yüzde 100 olan tek ülke

*Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta Norveç Başbakanı Erna Solberg 10’dan fazla kişiyle bir araya gelmenin salgın önlemleri çerçevesinde yasaklanmış olmasına karşılık, aile bireyleri ve bazı arkadaşlarıyla doğum günü kutlaması yaptığı için Norveç polisi tarafından kamuoyu önünde teşhir edildi ve para cezası kesildi.

*Norveç Başbakanı, kendi başında olduğu hükümetin aldığı kararlara kendisi uymayarak bu cezayı hak ettiğini ve itiraz etmeyerek, cezayı ödeyeceğini televizyona çıkarak kamuoyu önünde açıkladı ve halktan özür diledi.

*GRECO, Türkiye değerlendirmelerine geniş yer verdiği “Uyum ve Ara Uyum” raporunda da iktidarın yargı alanında yaptığı bazı düzenlemelerin, yargıç ve savcıların bağımsızlığına zarar verdiğine dikkat çekmişti. Bu düzenlemelerin yargıç ve savcıları iktidara, siyasete karşı bağımsızlık konusunda baskı altına aldığı ve sıkıntılı bir duruma soktuğu uyarısında bulunmuştu. 

*Milletvekilleri ile yargı mensupları arasında yolsuzluğun önlenmesi için hükümetin somut önlemler almadığı eleştirisinde bulunan Avrupa Konseyi ve GRECO, durumun oldukça kötü ve tatmin edici olmadığı, görüşünü dile getirmişti.

*2002’de 3Y ile mücadele (yolsuzluk, yasaklar, yoksulluk) vaadiyle yönetime gelen Tayyip Erdoğan ve AK Parti iktidarı bir afişe bile tahammül edemeyip, yasaklamaya çalışırken, yoksulluğu zirveye çıkardı. Avrupa Konseyi ve GRECO raporundaki tespitlerde tüm dünyanın gördüğü gibi, ülke yüz kızartıcı şekilde son sıraya düşürerek, rüşvet ve yolsuzluk cennetine çevirdi. Siyasi güçle, yargıya baskıyla, teftiş kurullarını lağvederek, Sayıştay raporlarını gizlemeye çalışarak, rüşvet ve yolsuzluğun hamisi konumuna geldi.