Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni bugün İstanbul'da yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hazır bulunduğu, Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde Tahıl Sevkiyatı Anlaşması İmza Töreni düzenlendi.

Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla, Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hazır bulunacağı tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreninin 17.00’da Dolmabahçe Ofisi’nde başladı. 

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni BM Genel Sekreteri Guterres'in konuşmasıyla başladı. Anlaşmalarda Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov’un imzaları olduğu belirtildi.

GUTERRES: KARADENİZ’DE BİR UMUT IŞIĞI VAR

Guterres'in açıklamaları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekslasanları, bugün Karadeniz'de bir umut ışığı, olasılık, çare ışığı var. Dünyanın buna her zamandan daha fazla ihtiyacı var. Erdoğan bu sürecin her aşamasında sizin ısrarlı çabalarınız sayesinde oldu. Böyle bir girişimin yolunu açtınız. Bu görüşmelerde, insalığın faydası her zaman önemlidir. Küresel gıda fiyatları da rekor seviyelere vardı. Özellikle de, Karadeniz'deki Ukrayna limanından, bu tahılın sevkiyatı küresel gıda krizini düzenleyecek. Savaş başladığından beri, küresel gıda krzinin çöözümünün Ukrayna'nın ve Rusya'nın erişiminin sağlanmasıyla çözülebilir. Türkiye'nin burada kritik bir rolü var. Sizler bu taahhütlerin yerine getirilmesi konusunda çok yardımcı oluyorsunuz. Kanlı çatışmada artık sona gelinmesi gerektiğini düşünüyorum. Karadeniz'deki bu umut ışığı çok parlak. Bu umut ışığı insanların çektiği sorunların çözüme ulaşmasını sağlasın.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

(Tahıl sevkiyatı anlaşması) Üzerinde mutabakata varılan metinle dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız.

Tüm dünyayı uzun süredir meşgul eden küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bir girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Gemilerin çıkışından güvenli bir şekilde intikaline ve varacağı limana ulaşmasına kadar tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi.
Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi, İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecektir.

ANLAŞMALAR İMZALANDI

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen törende Ukrayna tahılının dünyanın geri kalanına ulaşabilmesinin önünü açması beklenen anlaşmada, ilk olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu imzaları attı. 

Rusya Savunma Bakanı'nın imzasının ardından bir başka belge de BM Genel Sekreteri Guterres, Millî Savunma Bakanı Akar ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov tarafından imzalandı. 

Rus ve Ukraynalı yetkililer aynı masaya oturmadı.