Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı kıldığı Ayasofya Cami çıkışında açıklamalarda bulundu.

“HEDEFİMİZ ÇİN'DEN VE ALMANYA’DAN 50’ŞER MİLYON AŞI”

2020’nin sadece Türkiye için değil, tüm insanlık için yoğun bir yıl olduğunu belirten Erdoğan, “Tüm insanlık için acılarla dolu bir yıl oldu. Dün itibariyle vefat sayısı 1 milyon 819 bin idi. Böyle bir yıl yaşadık. Zaten vaka sayısının ne kadar daha fazla olduğunu artık hep birlikte hesap edelim. Temennimiz odur ki; alınan tedbirler sayesinde inşallah 2021 bu noktada bir düşüş yılı olacaktır diye düşünüyoruz. Tedbirlerle birlikte aşılarda alınan bir mesafe var. Ve şu anda biz de yaptığımız görüşmeler neticesinde 3 milyon aşı geldi ve bunun serisi devam edecek. Hedefimiz; Çin’den 50 milyon, bunun yanında Almanya’dan bir o kadar daha aşı gelme durumu söz konusu” şeklinde konuştu.

“ALMANYA’YLA ORTAK ÜRETİM SÖZ KONUSU”

Erdoğan, aşıyla ilgili açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Aşılarla ilgili olarak da vatandaşlarımızın bir takvim çerçevesi içerisinde aşıya karşı olan tutarlılığı inşallah, bir temenni olarak bunu söylüyorum, bu vaka sayılarını daha da düşürecek, inşallah vefat sayılarını da azaltacaktır. Bu konuyla ilgili bakanlığımız gerekli tedbirleri almış, çalışmalarımız da devam etmektedir. Bunun yanında yine ayrıca Almanya’yla yaptığımız görüşmelerde bir ortak üretim meselesi de söz konusu. Bu konuda TÜBİTAK çalışmasını sürdürüyor. Ve buradan da olumlu gelişmeler var. Yine aynı şekilde Rusya’yla yaptığımız bir çalışma var. Bütün bunların yanında ayrıca Türkiye’nin kendi bünyesinde yaptığı çalışmaları var. Bu çalışmalarla birlikte atacağımız adımlar, inşallah aldığımız şu tedbirlerle, örneğin bugün bu tedbirlerden birisini yaşıyoruz.”

“BİLİM KURULU’MUZUN TESPİTLERİYLE ADIM ATIYORUZ”

Sokağa çıkma yasaklarına işaret eden Erdoğan, “Yarın, Pazar aynı şekilde bu devam ediyor. Her akşam saat 21.00’den itibaren devam eden bu çıkma yasağı, Hafta sonlarında pazartesi sabah 05.00’a kadar devam ediyor. Bu konuda tüm ülkede vatandaşlarımızın bir tutarlılığı var. Ama işte bu; bar, pavyon, balo, şu, bu vesaire… İşte dün Boğaz’da bu tür şeyler oldu. Bunlar bizi ciddi manada üzüyor, rahatsız ediyor. Çünkü biz bunları, affedersiniz bu yasakları zevkimiz, keyfimiz için istemiyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığı için istiyoruz. Bunu da Bilim Kurulu’muzun tespitleriyle bu adımları atıyoruz. Temennim odur ki bundan sonraki süreçte bunlara çok daha dikkat ederiz ve hayırlısıyla daha olumlu neticeler alırız” ifadelerini kullandı.

“GÖRÜŞMELER NETİCESİNDE TAKVİM BELİRLENECEK”

Almanya ile yapılan aşı görüşmeleri olduğunu söyleyen Erdoğan, “BioNTech’le TÜBİTAK Başkanımız görüşmeleri Uğur beyle yapıyorlar. Bu görüşmeler neticesinde takvim belli olacak, ona göre adımlar atılacak” dedi.