CHP’li Esenyurt Belediyesi’nin “Kaldırım yenileme” ihalesi kamuda adrese teslim ihalelerin nasıl yapıldığını bir kere daha gözler önüne serdi.

15 ŞİRKETTEN 6'SI ELENDİ

Yaklaşık maliyeti 59 milyon 905 bin lira olan ihaleye firmalar büyük ilgi gösterdiler. İhaleye 15 şirket başvurdu ancak bunlardan 6 tanesi evrak eksikliklerinden elendiler. İhaleyi 41 milyon 976 bin lira teklif veren ASM Altyapı firmasının kazanması tartışmaları da beraberinde getirdi. İhaleyle ilgili daha düşük teklifler olmasına rağmen belediyenin istediği firmaya ihaleyi verebilmek için şartnameye “Puantaj sistemi” eklediği ortaya çıktı. Belediyenin şartnameye eklediği Puantaj sisteminde ASM Altyapı’nın puanının en yüksek olması dikkat çekti. Normalde ihale 39 milyonla en düşük teklifi veren firmaya kalması gerekiyordu. Belediyenin belirlediği Puantaj sisteminde firmanın notu çok düşük olunca ihale 2 milyon lira daha fazla teklif veren firmaya kaldı. Komisyon üyelerinden biri ihaleye şerh düştü. Tartışmalı ihale daha sonra CİMER’e taşındı. Kamu İhale Kurumu’nun bu ihaleyle ilgili alacağı karar da merak ediliyor.

9 FİRMA TEKLİF SUNDU

Esenyurt Belediyesi 5 Nisan 2021 tarihinde, 49 milyon 905 bin 130 lira yaklaşık maliyetle  yapılan "Esenyurt İlçesi Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Bordür, Kaldırım, Parke Yol Kaplaması ve Bakım, Onarım Yapım İşi" ihalesinin duyurusunu yaptı. Çok sayıda firma EKAP üzerinden dosya satın aldı. Kıran kırana geçmesi beklenen ihale için 15 firma teklif verdi. Ancak ihale evraklarına kayıt sırasında bakılmasına rağmen 6 firma evrak eksikliğinden saf dışı kaldı.  Kalan 9 firmadan ise ihaleye 39 milyon 825 bin lira ile 46 milyon 590 bin lira arasında teklifler sunuldu. İhaleyi ise kendisinden daha düşük teklif sunan firmalar yerine 41 milyon 976 bin 667 liralık teklif sunan ASM Altyapı San. Müh. A.Ş. firması kazandı.

İHALEDE 'FİYAT DIŞI UNSUR' DETAYI TARTIŞMA ÇIKARDI

Belediyenin ihaleyi istediği firmaya vermek için şartnameye ilginç bir madde koydurdu. Belediye şartnameye  firmalar için puantaj sistemi koydu. İhalede 39 milyon lira ile en düşük teklifi veren firma belediyenin puantaj sistemiyle birlikte en yüksek teklif veren firma haline geldi. haleyi kazanan firma ise bu sistem sayesinde 43  milyon 80 bin 432 lira ile 'en düşük teklif veren firma' haline getirildi. Belediyenin adrese teslim ihale yapmak için getirdiği bu sisteme diğer firmalar itiraz ettiler. 'Fiyat dışı unsur' sıralamasının, belediye tarafından, puantaj sistemi ile 'hukuka aykırı bir şekilde' hazırlandığını savunan diğer firmalar konuyu yargıya taşıdı.


CİMER’E ŞİKAYET GİTTİ

CİMER'e de başvuran 'mağdur firmalar' şikayet yazısında "Esenyurt Belediye Başkanı istediği firmaya normal değerlendirmede en düşük teklifi başka firmalar vermesine rağmen bu puantaj sistemi ile kendi istediği firmaya ihaleyi verdi. Bu usulsüzlüğe ihale yönetimi içindeki personel dahi isyan ederek şerh düşerek reddetti. İhaleye fesat ve şeffaflık ilkesine aykırı işlem yapılmıştır" ifadelerine yer verdi.

ŞERH DÜŞEN KOMİSYON ÜYESİ DE DELİL GÖSTERİLDİ

İhbar yazısında, ihale komisyonunda görevli, 6 üyeden birisi olan Mimar Metin Küçük'ün "Yapılan incelemede ASM Altyapı San. Müh. A.Ş.'nin teklifi hadde layık görmeyerek iptal edilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle oy çokluğu ile alınan karara katılmıyorum" şerhi delil gösterildi.