20 ve 21. dönem Zonguldak Milletvekili ve Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, iktidarın "yapılacak" diye direttiği, muhalefetin ise karşı çıktığı Kanal İstanbul meselesinin kamuoyunda sadece Montrö ve maliyet açısından tartışılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

Gemici, "Tabii ki Montrö egemenliğimiz için önemli. Bu kriz ve pandemi sürecinde böyle bir yatırım doğru değil. Ama bunlar öngörülebilir ve ileride bir şekilde telafi edilebilir meseleler. Bana göre projenin ekolojik riskleri daha çok öne çıkartılmalı ve tartışılmalı" görüşünü savundu.

Gemici şu görüşleri dile getirdi:

"Bir sel felaketi sonrası bölgeye beraber gittiğimiz rahmetli Süleyman Demirel, 'Doğa kendi kadastrosunu kendisi yapar' demişti.

Doğa kendisinden alınanı bugün olmasa bile 10, 50,100 sene sonra mutlaka geri alır!
Proje, Su havzalarını nasıl etkileyecek?

Nüfus artışını nasıl etkileyecek?

Açılacak kanalla Karadeniz ve Marmara'daki deniz altı yaşamı, bitki, balık ve diğer canlılar (fauna, flora) nasıl etkilenecek?

Bölgede beklenen depremi tetikleyecek ya da yıkımını arttıracak bir etkisi olabilir mi? 

Bence bunlar yeterince araştırılmamış durumdadır. Doğada olabilecekleri önceden yüzde 100 öngörmek olası değil.

Örneğin bölgede yaşanacak nüfus artışı sonucu yaşanacak betonlaşma ve su havzalarının daralması İle birlikte yaşanacak iklim değişikliği sonuçları neler olabilir?
Şu anda 17 milyon olan nüfus 30-40 milyona çıkarsa, bu kadar insanın su ihtiyacı nasıl karşılanacak? Çöpleri, atıkları ne olacak?

Bence bu konular Montrö kadar ve belki de ondan daha önemli. Kanal İstanbul'un bu noktalardan tartışılması kamuoyunun muhtemel tehditleri algılamasında ve anlamasında daha etkili olacaktır..."
 
BAŞBAĞLAR'A GİDİYOR

Gemici yarın, Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'ne gidiyor. Türkiye Başbağlar'ı, 28 yıl önce 5 Temmuz 1993'te PKK'nın yaptığı katliamla duymuştu. Sivas Katliamı'nın hemen ardından PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıda 33 köylü kurşuna dizilerek ve yakılarak vahşice katledilmişti.

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in talimatıyla, Başbağlar Köyü'nün yeni baştan kurulmasını dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici üstlenmiş ve zamanın Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu ile birlikte devletün tüm imkanlarıyla kısa sürede projeyi tamamlamışlardı. Hatta, Başbakan Ecevit, "Sadece evlerin yapılıp teslim edilmesini içime sindiremiyorum" demiş ve Gemici'ye evlerin eşyalı teslimatı için talimat vermişti. PKK terörünün zirvede olduğu o yıllarda eşyalı evlerin anahtar teslim töreni Başbakan Ecevit, Rahşan Ecevit, Hasan Gemici, Vali Yazıcıoğlu ve devletin temsilcileriyle göz yaşları içinde yapılmıştı.

Başbağlar köylüleri yapılanı unutmadı. Devletin zirvesinden hayatta kalan tek kişi olan Hasan Gemici'yi köylerinde yapılacak anma törenine davet etti. Hasan Gemici de hem Ecevit hem de Yazıcıoğlu adına, katliamın 28'inci yıldönümünde Başbağlar'da olacağını söyledi...