Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından kırmızıya dönüşen il sayısının 58 olduğunu duyurdu ve hafta sonları bu illerde sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini açıkladı. Erdoğan Ramazan ayında da Türkiye genelinde hafta sonları sokağa çıkmanın yasak olacağını ve esnafın sadece paket servis yapabileceğini açıkladı.

Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, pandeminin faturasının bir kez daha esnafa çıkarıldığını söyleyerek, siyasilerin lebalep kongrelerine ve kalabalık etkinliklerine tepki gösterdi. Delibaş, 1 Mart 2021 tarihinde dükkanlarını açıp toparlanmaya çalışırken “Bizim için açıldı” diye düşündüklerini ancak işin renginin sonradan ortaya çıktığını ifade ederek, “Tam tersine siyasiler kendileri için açmışlar. Mitinglerini yaptılar, kendi işlerini bitirdiler. Yemeklerini yediler, içtiler, hesabı bize yolladılar. Tabii ki şu anda faturasını ödeyecek paramız da yok, bulaşık yıkarız” diye konuştu.

“KONGRELERDEN BULAŞTIĞINI ANLATMAYACAKLAR”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun lebalep mitingler sürecinde hiç ortada görünmediğini kaydeden Delibaş, şunları söyledi:

* Bir aydır ortalıkta yoksa şimdi tekrar çıkmaya başlayacaklar. Akşam izleyeceğiz televizyonlarda. Hemen profesörler anlatacak. Yarım, bir metreden bulaştığını anlatacaklar. Kafelerden, restoranlardan bulaştığını anlatacaklar. Ama hiçbir tanesi bilim insanı olmadığı için kongrelerde bulaştığını anlatmayacaklar. Siyasilerin kapı kapı gezip insanları iç içe soktuğunu anlatmayacaklar. Anlattıkları şeyler kafelerden, restoranlardan, sosyal mesafenin korunmamasından. Stabil şeyleri tekrardan bize anlatmaya çalışacaklar. Bilim insanını eğilip, bükülmemesi gerekiyor. Bilim insanı kimseden talimat almaz. Ama maalesef ülkemizde pandeminin sorumlusu Bilim Kurulu’dur.

Ramazan ayıda tekrar kapanacaklarını hatırlatan Delibaş, “Bizim esnafımız Ramazan ayında zaten iftardan sonra çaydır, tatlıdır bu tür ürünleri satıp dükkanını çeviriyordu. Keşke şunu yapsalar. Komple kapatsınlar. 1 ay ülke olarak komple kapatılalım, bayramda hep beraber bayramlaşalım” dedi.

“ESNAFA PSİKOLOJİK DESTEK VERSİNLER”

Dükkanlarının açık olduğu sürede toparlanmaya çalışırken tekrardan kapama gelmesinin esnafı çaresizliğe ittiğini ifade eden Delibaş, Bilim Kurulu’na tepkisini şöyle sürdürdü:

* İnsanları psikolojisini bozdu. Nasıl bir Bilim Kurulu’dur onu da anlamadık. Bütün esnaflara psikolojik destek vermeleri gerekiyor, Bilim Kurulu olarak.

Delibaş, Oda üyesi bir esnafı arayarak işlerini sordu. Esnaf Delibaş’a sorunlarını şöyle anlattı:

* Bize bir kredi verdi. 25 bin liralık kart verdi, 25 bin lira da nakit verdi. O bizim boynumuza borç olarak kaldı. Ayrıca bankadan 40 bin lira kredi çektim. Mart’ın 1’inde açtı. Dedik ki biraz toparlanırız. 3-5 insan evine ekmek götürecek. Onu da kapattı. Şimdi biz kiramızı ödeyemedik. Bize kira desteği dediler, hiçbir şey yok. Yüzde 3 gelir dediler, o da yok. Bizim şu andaki sıkıntımız, böyle giderse kapatmak zorunda kalacağız.

“250 BİN LİRA BORCUM VAR”

* Vergiler ve kapatmadan dolayı çektiğim kredileler beraber 250 bin lira borcum var. Taksitlendirme yaptı, onu da ödeyemedim. 3 bin lira taksitimiz vardı, bir ödedik. Şimdi onu da ödeyemedim.

“10 LİRA İLE EVİNİ GEÇİNDİRMEYE ÇALIŞIYORDU”

Esnaf, faturalarını ödeyemediği zaman hemen elektriğini kesildiğini de aktararak, bu kapanmada yine elemen çıkaracağını söyledi. Esnaf, dükkanında çalışan 15 kişinin 4’e ineceğini vurgulayarak, geriye kalan 4 kişinin de kendisi ve oğulları olduğunu dile getirdi. Esnaf, çalışanlarına bile borcu olduğunu belirterek, “4 kişiye şu anda borcumuz var. Onlar da ne yapıyorlar. Biz kapalı olduğumuz zaman 50 lira kaldıysa 10 lira ona veriyorduk, bu da evini geçindirecek. 10 lira, bir ekmek alabiliyorsa onu yapıyordu. Biz nasılsak onlar bizden daha kötü” dedi.

Esnaf, çalışanlarının ev kirasını ödeyemediği için evine icra geldiğini de vurguladı.