Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olduktan sonra şartlarının iyileşmesini isteyen ve ardından işten çıkarılan 100’ü aşkın işçi, geri alınma talebiyle kendilerini fabrikaya kapattı.

'POLİS BİBER GAZIYLA SALDIRDI'

Sendika’dan yapılan açıklamada, “Bu dondurucu soğukta saatlerdir işleri ve ekmekleri için direnen Farplas işçileri ile birlikte onlarla dayanışmada bulunan şube yöneticilerimiz, temsilcilerimiz yaklaşık 200 işçi polis biber gazlı saldırısı sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Şube Sekreteri Engin Kulu da var” ifadeleri kullanıldı.

Gelişmeler üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da fabrika önünde işçilerle bir araya geldi ve Farplas işçisine yönelik polis saldırısı protesto edildi. Destek, vardiyadan çıkan işçilerin de katılımıyla büyüdü.

‘TERS KELEPÇEYLE MİNİBÜSLERDE BEKLETİLİYORLAR’

Öte yandan, çatıya çıkan işçilerin sayılarının drone ile tespit edilmeye çalışıldığı belirtildi.

“İşçiler polis tarafından yaka paça gözaltına alıyor. Drone ile tespit edilen işçiler ters kelepçe takılarak minibüslerde bekletiliyor. 50 kadar Farplas işçisi hâlâ çatıda. “Aşağı atlarız” diyerek saldırıyı protesto ediyorlar” ifadelerine yer verildi.

‘SORUMLUSU TÜM YETKİLİLERDİR’

Müdahalenin devam etmesi durumunda çatıdan atlayacağını ifade eden işçilere yönelik Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Polis Farplas çatısında işçilere müdahale ederek gözaltı yapıyor. İşçiler ‘atlayacağız’ diyorlar. Bir kişinin burnu bile kanarsa sorumlusu tüm yetkililerdir.”

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan 26 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada, otomotiv yan sanayi firması olan Farplas Otomotiv’in sendikaya üye olan 100’ü aşkın işçiyi işten çıkardığı belirtilmiş; işten çıkarılma endişesiyle karşı karşıya olan 2 bin işçinin olduğu ifade edilmişti.

Fabrika önündeki eylemler ise 20 Ocak’tan bu yana sürüyor.

Atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınarak sözleşme masasına oturulması talep ediliyor.