Deprem Araştırma Komisyonu üyesi ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, fay hatları üzerinde yapı inşa edilmesine sınırlama getiren bir yasa teklifi vermişti. Şevkin, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, ilk imzacısı olduğu yasa teklifinin Genel Kurul’da görüşülerek kabul edilmesi gerektiğini anlattı.

“DÜNYADA EN ÇOK CAN KAYBI TÜRKİYE’DE”

Dünyadaki depremlerde en çok can kaybı yaşayan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Şevkin, geçen yıl dünya genelinde meydana gelen depremlerde toplam 198 kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 168’inin Türkiye’deki depremlerde öldüğünü vurguladı.

ABD, Yeni Zelanda ve 27 AB ülkesinde Fay Yasası uygulandığına dikkat çeken Şevkin, Türkiye’de fay hatlarının sakınım bandı üzerinde yapı yapılmasına sınırlama getiren tek bir düzenleme olmadığını kaydetti.

"FAY HATTINDA 1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN VAR"

Türkiye’de 24 şehir, 80’i aşkın ilçe, 500’ü aşkın mahalle veya köydeki 100 binden fazla binanın fay hatları üzerinde bulunduğunu ve binalarda 1 milyondan fazla insanın yaşadığının kaydeden Şevkin, Fay Yasası ile imar, kentsel dönüşüm, yapı denetim ve afet yasalarının günün koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

“BAKANLIKLARIN BİRBİRLERİNDEN HABERİ YOK”

Bir üniversite tarafından hazırlanan “Fay Sakınım Bandı Kanunu ve Yönetmelik Taslağı’nın” nisan ayında tamamlandığını ve İçişleri Bakanlığı bünyesindeki AFAD Başkanlığı’na sunulduğunu; ancak bu çalışmanın AFAD bünyesinde bekletilmeye alındığını kaydeden Şevkin, aynı taslak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 5 milyon liralık bedelle ihaleye çıkmasına tepki gösterdi.

Şevkin, “Türkiye’nin bu kadar önemli, yıkıcı, hayatları karartıcı gündem maddesi ile ilgili bakanlar koordinasyon halinde değilse vay haline bu ülkenin. Kimin parasını kime veriyorsunuz? Bu kadar önemli bir konuda bu ne ciddiyetsizlik, bu ne aymazlık” diye konuştu.

AK PARTİ VE MHP REDDETTİ

“Sadece İstanbul’a değil ülkemizin tamamına maddi-manevi büyük zarar verecek, henüz ne kadar para harcanacağı dahi bilinmeyen ‘Talan İstanbul’u bırakın, depreme bakın” diyen Şevkin, “Bütün milletvekillerinin vicdanına sesleniyorum; bugün bu yasa teklifimize hayır verdiğinizde yarın olası bir depremde belki de sizin çocuğunuz, sizin torununuz, sizin eşiniz dostunuz veya siz enkaz altında olacaksınız. Bunun vebalini taşımaya hazır mısınız” diye sordu.

Daha sonra Fay Yasası olarak bilinen düzenlemenin Genel Kurul’da görüşülmeye açılıp açılmayacağı oylandı. Ancak AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin red oyu ile teklifin TBMM’de görüşülmesi reddedildi.