Son günlerde tedbirlerin azaltılması ile birlikte günlük vakalar 100 bin bandına ulaştı. Sağlık Bakanlığı’nın yeni tedbirleri açıklamamasının yanında tarama testlerini kaldırması ve karantina sürelerini düşürmesi gibi kararları ise tepkiye neden oluyor. Bu kararlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Dünyada eşi benzeri yok, olmasa perişan olurduk” dediği filyasyonu da etkiledi.

Uygulamanın verimsiz hale getirildiğine dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, “Bakanlığın yeni yayımladığı algoritmalar nedeniyle nüfusun neredeyse yüzde 80’i temaslı kapsamından çıkmış durumda. Filyasyon kapsamında hasta takibi işlemi ‘çağrı merkezi’ hizmetinden ibaret. Salgının başında bir vakaya dört temaslı varsa, bugün bir vakaya bir temaslı ancak bakılabiliyor. Yaygın test yapılmaması her geçen gün serbest dolaşan vaka sayısını artırıyor” diye konuştu.

İLAÇ İSTER MİSİN HİZMETİNE DÖNDÜ

“Semptom göstermeyene test yapılmaması, ulaşım, maçlar, konser alanları gibi yerlerde test zorunluluğunun kalkması, günlük karantinaya alınan 90 bin vakanın katbekat üstünde kişinin toplum içinde dolaşımına neden oluyor” diyen Yalçınkaya, buna karşın filyasyon uygulamasının hastalara “İlaç istiyor musunuz?” diye sorma hizmetine döndüğünü açıkladı.

POZİTİF MESAİ

Tedbirlerin azaltılması nedeniyle sağlık çalışanları arasında da vaka sayılarının arttığını söyleyen Yalçınkaya, “Bakanlık sağlık emekçilerini temaslı görmüyor, testi yedi gün sonra pozitif olsa da işe başlatıyor. Çoğu arkadaşımız semptomları ve bulguları ağır seyretse de yedi gün sonra işe başlamak zorunda” bilgisini aktardı. Uzmanlar, daraltılmış mesai, dönüşümlü çalışma ve sağlık hizmetlerinde acil vakalar dışında seyreltilmiş hizmet sunumu gibi önlemlerin hayata geçmesini istiyor.