Ticaret Bakanlığı'nın son istatistikleri, Mayıs ve Temmuz ayları arasında Rusya'ya ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre 642 milyon dolar daha fazla artarak 2 milyar doları aştığını gösteriyor. Yalnızca Temmuz ayında, ihracatın değeri yıllık yüzde 75 artarak 417 milyon dolardan 730 milyon dolara yükseldi. Bu, Türkiye'nin ihracatındaki en büyük artış oldu. Rusya şu anda Türkiye'nin tüm ihracatının yüzde 3.9'unu oluşturuyor, geçen Temmuz'da bu oran yüzde 2.6'ydı.

Ticaret Bakanlığı, Ankara'nın ABD'ye ihracatının da yüzde 25 arttığını ve toplam ihracat değerinin geçen yıla göre yüzde 13 daha fazla olduğunu kaydetti. Bunun bir kısmı Türk lirasının değer kaybetmesine bağlı ama aynı zamanda ABD ve AB müttefikleri tarafından Rusya'ya uygulanan ambargo nedeniyle.

DENGE POLİTİKASI

İsminin açıklanmaması koşuluyla Financial Times’a konuşan bir AB yetkilisi, "Radarımız üzerinde. Bu hoş değil ve AB tarafından iyi algılanmıyor. Rahatsız edici" dedi. Bazı AB başkentlerinin, Türkiye'nin Rusya ile ilişkisi hakkında Ankara ile görüştüğü bildiriliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu ayın başlarında Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ı Soçi'de ağırladı.

Erdoğan, Ukrayna'daki çatışmaya "dengeli" bir yaklaşım sürdürüyor ve Moskova ile ekonomik bağlarını korurken Kiev'e savaş uçağı satıyor. Türk yetkililer ve iş dünyası liderleri, ABD ve AB şirketlerinin Rusya pazarından yaptırımlar kaynaklı çıkışlarının yarattığı fırsatları açıkça değerlendirdiler.

‘TÜRKİYE’YE MUHTACIZ’

AB'nin diplomatik servisinin baş sözcüsü olan Peter Stano, Avrupa Birliği’nin Ukrayna'daki savaş nedeniyle "Rusya ile bağlarını azalttığı" sırada "Moskova ile bağları veya angajmanı artırmak gerçekten uygun değil" dedi. Brüksel yetkilileri Türkiye'den ne kadar rahatsız olsalar da bu konuda yapabilecekleri fazla bir şey olmadığını kabul ediyorlar.

İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir AB yetkilisi FT'ye verdiği demeçte, "Türkiye’ye AB'deki herkesin şu veya bu nedenle onlara ihtiyacı var ve AB, Türkiye’nin yeteneklerinin farkında olmalı. Erdoğan'a bizim kurallarımıza uyması gerektiğini söyleyemeyiz” dedi. (RT)