İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye’de bu yılın 7 ayında 36.7 milyar dolara çıkan rekor cari açığın üçte ikisini finanse eden 24.4 milyar dolarlık kaynağı belirsiz paranın (net hata ve noksan kalemi) nereden geldiğini sorgulayan bir analiz yayınladı.

Gazeteye konuşan BlueBay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, artışta Rus etkisi kokusu aldığını söyledi. Türk bankalarının diğer ülkelerin dışladığı Rus parasını kabul etmekten oldukça mutlu olabileceğini savunan Ash, “Erdoğan, son aylarda Türkiye’nin Rusya ile daha yakın ticari ilişkiler kurması ve aynı zamanda Ukrayna savunması için çok önemli olan insansız hava araçlarını tedarik etmesiyle elinden gelenin en iyisini yaptı” ifadelerini kullandı.

'10 YILDA BÜYÜK YATIRIMCI ÇIKIŞI...'

Ankara’nın alışılmadık faiz politikalarının Türkiye ekonomisinde derin sorunlara yol açtığı belirtilen analizde, küresel yatırımcıların son 10 yılda Türkiye’den büyük bir çıkış gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.
Capital Economics’ten Liam Peach de “Gerçek şu ki, net hata noksan kalemini neyin harekete geçirdiğini bilmiyoruz. Bu kalem gerçekte, altın satışları, döviz ve hizmet ticaretinin yanlış kaydedilmesi veya kaçakçılık gibi pek çok şeyi yansıtıyor olabilir. Ancak büyük bir sermaye akışı olduğunu tahmin ediyoruz” sözlerine yer verdi.

Peach, “Neler olup bittiğini tam olarak bilmek zor ama bu kalemin bu yıl cari işlemler açığına önemli bir destek sağladığı açık. Bu akışların tersine dönmesi durumunda Türkiye’nin rezervleri tekrar düşebilir” ifadelerini kullandı.

'DOST ÜLKELER GEREKLİ DESTEĞİ VERİYOR'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada "Merkez Bankamızda dikkat ederseniz bir defa rezerv yükselmeye başladı. Bu tabii döviz rezervi noktasında bizim rahat hareket etmemizi sağlamış oluyor. Bu konuyla ilgili de şu anda birçok dost ülke gerekli desteklerini sağ olsun veriyorlar. Onlardan borçlanmamız Merkez Bankası olarak güçlenmemize neden oluyor. İnşallah bunu başarmak suretiyle de dövizdeki bu sıkıntıyı aşmış olacağız” ifadelerini kullanmıştı.