Bazı üyelerin Rusya'nın G20’den men edilebileceği yönündeki önerilerine tepki olarak Pekin'den destek aldı. Tartışmalara katılan kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından G20’de kalıp kalmayacağını değerlendiriyor.

Ancak kaynaklar, Rusya'yı dışlamaya yönelik herhangi bir hareketin muhtemelen gruptaki bazı ülkeler tarafından veto edileceğini söyledi. Şu anda G20 başkanlığını elinde tutan Endonezya’daki Rus büyükelçi, Putin'in Kasım ayındaki G20 zirvesi için Endonezya'nın tatil beldesi Bali'ye seyahat etmeyi planladığını söyledi.

BÜYÜKELÇİDEN İLGİNÇ AÇIKLAMA

Büyükelçi Lyudmila Vorobieva düzenlediği basın toplantısında, "Bu, salgın durumu dahil olmak üzere pek çok şeye bağlı olacak. Şimdiye kadar niyeti gitmek” dedi. Rusya'nın G20'den atılabileceği önerileri sorulduğunda, bunun Ukrayna gibi bir kriz değil, ekonomik konuları tartışmak için kurulmuş bir forum olduğunu söyledi.

Vorobieva, "Elbette Rusya'nın bu tür bir forumdan çıkarılması bu ekonomik sorunların çözülmesine yardımcı olmayacak. Aksine Rusya olmadan bunu yapmak daha zor olur" diye ekledi. Rusya'nın işgalini kınamayan ve Batı'nın yaptırımlarını eleştirmeyen Çin, Moskova'yı savundu ve Rusya'yı G20'nin "önemli bir üyesi" olarak nitelendirdi. Endonezya dışişleri bakanlığı, Rusya'nın G20'den çıkarılması çağrıları hakkında yorum yapmaktan kaçındı. (Reuters)