Limter-İş Sendikası’nın aktardığına göre olay 15 Eylül’de gerçekleşti. Kuzey Star tersanesinde gemi inşaatında çalışan 2 işçi karbondioksit salınımı nedeniyle geminin havuz denilen bölümünde bayıldı. Ardından işçileri kurtarmak için vinç ile kurulan asansörle havuza inen işçiler de gazdan etkilenerek zehirlendi. İşçiler Pendik Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 2’si ağır yaralı olan işçiler hastanede gördükleri tedavinin ardından iyileşerek taburcu oldu.

'İŞÇİLERİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK MALZEME YOK'

DİSK’e bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiye, Depo ve Antrepo İşçileri Sendikası (Limter-İş) Başkanı Kanber Saygılı BirGün’e yaptığı açıklamada “Arkadaşlarımın durumuna dair detaylı bilgi alamadık. Tersane içerisindeki baskıdan dolayı da arkadaşlarımız bizimle konuşmak istemiyor. Biz hastaneleri kontrol ettik. Arkadaşlarımız taburcu edilmiş. Karbondioksit zehirlenmesi nedeniyle arkadaşlarımız zehirlenmiş” dedi.

Saygılı tersanede önlemlerin alınmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Her çalışma, vardiya öncesi alanın kontrol edilmesi gerekiyor. Gaz ölçümleri yapılmalı ve oran yüksekse bu zehirli gaz tahliye edilmeli. İşçilerin çalışmaya başlamadan önce yapılması gereken bu işlem hayati öneme sahip. Ayrıca vanaların da telhisatla donatılmış arkadaşlar tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Vana açıksa kapatılmalı, gaz kaçağı varsa giderilmeli. Buralarda gaz sensörlerinin de bulunmaması ayrı bir eksiklik. Gaz sensörü havadaki gazı ölçer ve uyarır. Ancak görüyoruz ne sensör var ne de işçilerin iş güvenliğini sağlayacak malzeme. Havalandırma kontrolleri de zaman kaybı olarak görülüyor. Tüm bu önlemler gereksiz masraf olarak görülüyor.”

Kaynak: Birgün