Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında dün gece Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen sürpriz zirve ve sonrasında gece yarısı Resmi Gazete’de duyurulan kararlar piyasaları sarstı.

TCMB’de faiz kararlarının alındığı Para Politikası Kurulu’nun (PPK) üç üyesi Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınırken, yerlerine iki yeni üye atandı.

Dün akşam 9,10’u gören dolar/TL, görevden alma kararlarıyla 9,18’lik yeni rekora ulaştı.

Mayıs 2021’de TCMB’ye Başkan Yardımcısı olarak atanan Prof. Dr. Semih Tümen, Ağustos 2018’den bu yana TCMB’de Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dr. Uğur Namık Küçük ve 2008’den bu yana ABD’de yaşayan PPK üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı.

FT: KÜÇÜK REZERV SATIŞINA KARŞIYDI

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg ve İngiliz Financial Times gazetesi, görevden alınan Dr. Uğur Namık Küçük’ün 23 Eylül’de 100 baz puan faiz indirimi kararı alınan PPK toplantısında tek karşı oy kullanan isim olduğuna dikkat çektiler.

FT’nin haberinde ayrıca, bir bankacı kaynak gösterilerek, Küçük’ün 2019’un başında başlayan ve TL’yi desteklemek için TCMB rezervlerinin satıldığı politikaya da karşı olduğu öne sürüldü. Küçük’ün geçen hafta TCMB’nin yatırımcı toplantısına katılmadığına da dikkat çekildi.