Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, Ukrayna askerlerine "Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün" çağrısında bulundu. Bu sabah 5 sularında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri meydana geldi. 


An itibariyle Rusya'nın Ukrayna'da saldırı gerçekleştirdiği bölgelerin haritası...

Rusya - Ukrayna krizinden anlık gelişmeler:

17.20:Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın 'Nükleer Silah Geliştirmeye İlişkin Açıklaması'nın durumu büyük ölçüde değiştirdiğini söyledi.

17.19:Rusya Dışişleri Bakanlığı, AB ve NATO yaptırımlarına karşı kısasa kısas politikasını izleyeceğini duyurdu

16.57:Ukrayna Devlet Baikanı Zelenskiy açıklamada bulundu: Putin karşıtı bir koalisyon oluşturuyoruz.Von der Leyen, Emmanuel Macron, Karl Nehammer ve Recep Tayyip Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylem bekliyoruz.

16.38: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, "Müttefiklerin, Rusya'ya karşı somut yaptırımlar uygulamasını" ve kendilerine "somut yardımlarda bulunmasını" beklediğini açıkladı.

16.34: Ukrayna ordusu, Belarus topraklarından Ukrayna'ya 4 füze atıldığını söyledi.

16.25: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, “Birincisi, bu bir savaşın başlangıcı değil, bu çok önemli. Bizim istediğimiz, büyüyüp küresel bir savaşa dönüşebilecek olayların gelişmesini engellemek. İkincisi, bu, aslında savaşın bitişi. Bilmeyenler için söylemek isterim ki bu savaş sekiz senedir sürüyordu. Kan dökülmesine sebep olan ve sivillerin ölümüne yol açan bir savaştan söz ediyorum" ifadelerine yer verdi.
15.56:Vladimir Putin: Son yıllarda ABD içinde gerçek bir “yalan imparatorluğu” yaratıldı.


15.55:Rusya Melitopol'da hava üssünü bombalıyor!

15.51:Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen açıklamalarda bulundu:

"Burada mesele Ukrayna veya Donbass değil.Asıl mesele Avrupanın istikrarı ve barış düzenidir.İlerleyen saatlerde çok  büyük yaptırımlar açıklayacağız.Finansal yaptırımlar Rusyanın küresel pazara erişimini zorlaştıracak.Rusya bundan böyle rahat para kazanamayacak. Yaptırımlarımızla Rus ekonomisine darbe vuracağız. "

15.41:Geniçesk’te Rus işgalcilerin saldırısı sonucunda 17 yaşındaki Kırım Türkü hayatını kaybetti

15.27: Rus savaş karşıtı muhalif aktivist Marina Litvinovich,gözaltına alındığını bildirdi.

15.25:Kharkiv, Kherson, Jitomir bölgelerinde ciddi çatışmalar yaşanıyor

15.18:Ukrayna Savunma Birlikleri'nden yapılan açıklamaya göre Rusya, an itibariyle Kiev'i bombalıyor.

15.11:NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 'Ukrayna'ya askeri destek sağlama planımız yok' dedi.

15.07: Ukrayna askeri uçağı düşürüldü, 5 asker öldü.

14.59 : AFP'ye konuşan Ukrayna Sınır Birlikleri, Rus güçlerinin Kiev bölgesine girdiğini söyledi.

14.58:Rusya Federal Güvenlik Merkezi 'Ukrayna'da sınırdaki tüm askerler silahlarını bırakıyor, savunamaz haldeler.'

14.48: Cumhurbaşkanı Erdoğan:Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım; bölgenin barış,huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir.

14.40: Rusya İçişleri Bakanlığı, Kremlin Sarayı ve Kızıl Meydan'a girişlerin yasaklandığını duyurdu.

14.25:NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklama yapıyor:


"Tüm çağrılara rağmen Rusya diplomasiden vazgeçmiş durumda.Az önce NATO toplantısı yapıldı.Rusya'nın meşru olmayan bu saldırısı Ukrayna'daki sivillerin yaşamını tehlikeye atıyor.Burada askeri alt yapı binaları ve yerleşimn yerleri hedef alındı. Burada uzun zamandır planlanmış bir vahşet var.Rusya'nın liderleri bu işte tam sorumluluk saihibdir.NATO bu saldırıyı en güçlü ifadelerle kınamaktadır.Bu egemen, bağımsız bir ülkeye yapılan 'insanlık dışı' bir saldırıdır.Askeri harekatı durdurun. Askerlerinizi çekin, ve diplomasiyi seçin.Rusya, tarihi değiştirmeye çalışıyor.Burada yanlış anlaşılma lüksümüz yok.NATO birtakım kararlar aldı.Savunma planlarımızı devreye soktuk.Bu kriz sürecinde müttefiklerimizi korumak zorundayız."

"120 den fazla gemimiz Akdeniz'in kuzeyinde bekliyor.Biz ne gerekiyorsa yapıp bu ittifakı saldırılardan koruyacağız. Yarın sanal zirve yapılacak.Rusya çok ciddi sonuç ve bedelleler ödeyecek.
Küresel dünya düzenini bozmak istiyorlar.Barış artık cepte sayılamaz.Özgürlüğümüz ve demokrasi tehlike altındadır. Biz buna karşılık vermek zorundayız.Biz 30 demokrasiden oluşan bir ittifakız.Demokrasi her zaman otokrasiyi yenecektir."

FİZİKİ SAVAŞA GİRMEYECEĞİZ

"AB ve NATO müttefikleri şuan Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulayacak. Şuan Rusya'yla fiziki bir savaşa girmeyeceğiz ancak rusya tarihte görülmemiş bir bedel ödeyecek."
 

14.12:Kremlin: Rusya, Ukrayna'yı Nazilerden temizlemek amaçlı operasyon başlattı.

14.03:T.C. Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırısı hakkında bir mesaj yayınladı:

Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz.

Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir.

Ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inanan Türkiye, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıdır.

Rusya Federasyonu'nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz.

Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecektir.

13.36:Polonya Sağlık Bakanı, Ukrayna'dan yaralıların gelmesi ihtimaline karşı ülkedeki hastanelerde hazırlık yapıldığını söyledi.

13.35:Luhansk Halk Cumhuriyeti (ayrılıkçı) tarafından yapılan açıklamada, 57. Motorlu Piyade Tugayı'ndan Ukraynalı askerlerin teslim olduğunu söyledi.

13.26: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Zelenskiy'in diplomatik ilişkileri sonlandırmasınına ilişkin, "Bu, onun Rus düşmanı politikasının mantıklı sonucu, bizim seçimimiz değil" açıklamasında bulundu.

13.22: Ukrayna cumhurbaşkanı danışmanı, "Rusya, ikinci kez füzeyle saldırıyor" dedi.

13.20: Ukrayna'daki ayrılıkçı lider, Rusya'ya tahliye operasyonlarının askıya alındığını bildirdi.

13.15: Kiev'de patlama sesi duyuldu.

13.00: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Ukrayna tarafının yardım talebini ve boğazların kapatılması talebini, Dışişleri Bakanlığı'na Türk tarafına ilettim. Türk tarafı, kararını vererek iletecektir. Montrö antlaşmasının 9.'uncu maddesi devreye koyulmalıdır.

MONTRO ANTLAŞMASI 9. MADDE NE DİYOR?

12.54: İngiltere Başbakanı Johnson, 'acil NATO zirvesi' talebinde bulundu.

12.47:AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrel sosyal medyadan paylaştığı 'kınama metni'nde şu ifadeleri kullandı: 'AB Rusya'nın Ukrayna işgalini mümkün olan en şiddetli şekilde kınıyor.'

12.44:Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı, 40'tan fazla Ukraynalı askerin şehit olduğunu ve çok sayıda yaralı olduğunu açıkladı.

12.30:Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy açıklama yapıyor:
"Ukrayna özgürlüğünden asla taviz vermeyecektir. Yaşama hakkı bizim en büyük değerimizdir.Rusya ülkemize saldırdı. Bunu uyanık bir şekilde yaptılar.2. dünya savaşında 'Nazi Almanyası'nın yaptığı gibi yaptılar. Rusya kötülük yolunda ilerliyor.Rusya halkı bir karar vermek mecburiyetinde.Rusyada henüz onurunu kaybetmemiş herkesin elinde bir fırsat var.Çıkın ve protesto edin.
Ukrayna her yerden saldırıya uğruyor.Şu anda savuna için halka silah dağıtıyoruz.Eli silah tutan her vatandaşa silah dağıtılıyor.Her vatandaşımız bu direnişe destek verecek.Eski askerlere ve gazilere çağrı yapıyoruz.Dün sabahtan bu yana yaralı askerlerimiz var.Bu zor şartlarda tüm şirketler çok önemli rol oynuyor."

12.18:Letonya ve Estonya dışişleri bakanlarının, dün akşam gittikleri Ukrayna'dan şu an karayolu ile tahliye edildikleri bildirildi.

12.10:İlham Aliyev 'Moskova'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıması Rusya-Azerbaycan ittifakı konusunda hiçbir şeyi değiştirmeyecek.' açıklamasını yaptı.

12.00:T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran  'Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımız;Bakanlık açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi şu anda evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı rica ediyoruz.' açıklamasını yaptı.

11.47: Ukrayna ordusu, 50 Rus'un öldürüldüğünü, ve 6 Rus uçağının  düşürüldüğü açıkladı.

11.42:Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Ukrayna'dan mülteci kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.

11.34:Rus işgali, Ukrayna'nın komşularını da etkiledi. Rusya'nın Ukrayna'ya işgali nedeniyle Litvanya ve Moldova olağanüstü hal ilan etti.

11.20:Ukryna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar açıklamalarda bulunuyor:
5 rus uçağı,2 holikopter düşürüldü.3 tanklarını vurduk.Şuan saldırıya geçen Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu.Bizim de kaybımız var.Sivil halk arasında da malesef kayıplarımız var.Verdiğimiz kayıplarla ilgili bilgileri paylaşacağız ancak bu bilgileri Kiev'den onaylatmamız gerekiyor.Resmi kaynaklar dışında hiçbir bilgiye itibar etmeyin.Size karşı tamamen açık olacağım.Durum şuan kontrol altında.Devletimizin savunma ve güvenlik sistemi çalışıyor.Bugünü hiçbir zaman unutmayın.Hepimiz şuan savaş içerisindeyiz.

11.19:Ukrayna ordusu eli silah tutan herkese orduya katılmaya çağrısında bulundu

11.07:Ukrayna Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada 'Elektronik para transferini ve elektronik para cüzdanlarına para yüklenmesi yasaklanmıştır.' denildi.Yapılan açıklamada Ukrayna Ulusal kuruluşları ile hesap işlemlerinin yasaklandığı da belirtildi.

11.01:Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin askeri yapısı devre dışı bırakıldı. Ukrayna sınır güçleri, Rus birliklerine herhangi bir direniş gösteremiyor" şeklinde açıklamada bulundu.
10.38:Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski 'Putin ülkemizi yok etmek istiyor'

10.36:: AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrel konuşuyor:
Bu uluslararası hukukun en büyük ihlalidir.Temel insan haklarının gaspıdır. AB buna en kuvvetli şekilde karşılık verecektir.Uluslararası kamuoyu bu işin ciddiyetinin farkında olmalı ve birlik içerisinde Rusya'ya vazgeçin çağrısı yapmalı.Yoksa Rus tarafı eşi benzeri görülmemiş bir yaptırımla karşı karşıya kalacak. Bu ölüm kalım meselesi.Birlik içerisinde olacağız. Bu durumdan hiçbir siyasi kazanç elde edilmesine müsaade etmeyeceğiz.Buradaki güvenlik krizine çözüm bulmak için çok yoğun diplomatik çabalar sarf ettik.Ancak Putin hiçbir diplomatik çabaya olumlu yaklaşmadı ve bugün savaşı Putin başlattı. AB tam anlamıyla Ukrayna ve Ukrayna halkının yanındadır.

10.34:Avrupa Konseyi Başkanı Charles Yves Jean Ghislaine Michel açıklama yapıyor:

İngiltere,Amerika,Kanada,Avustralya ve Japonya  ile işbirliği içerisinde olacağız. Amacımız savaşı tasarlamalarının önüne geçmek.Putin burada Rusya İmparatorluğu dönemine gitmeye çalışıyor.Bugün Rusya'ya durdurma çağrısı yapıyorum.Askerlerinizi çekin.Güvenlik mimarisini yıkmalarınıza izin vermeyeceğiz.Hukukun üstünlüğünü, gücün üsütünlüğü ile takas etmesine izin vermeyeceğiz.Toplumlar güven üzerine kuruludur. AB Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının yanında duruyor. Ukrayna'yı desteklemeye devam edecğiz. Ukrayna başarılı olacak.

10.22:Vasly Bodnar 'Türkiye'den İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın Rus savaş gemilerine kapatılması talebimizi Türk tarafına ilettik.

10.16:Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar yaptığı açıklamada, 'savaş halindeyiz' ifadesini kullandı

10.14: Ukrayna tarafından yapılan açıklamada Rus bombardımanında 8 kişinin yaşamını yitirdiği ve 9 kişinin de yaralandığı bildirildi.

10.07:Kiev'deki tüm Rus diplomatlar tahliye edildi.

10.04:Lugansk Halk Milisleri, Smely ve Stepovoe bölgesinde iki Ukraynalı Su-24'ü düşürdüklerini bildirdi.

09.39:Zelenskiy sosyal medya hesabından 'Liderlerle görüşmelere devam ediyorum.Katar emiri Tabim Bin Hamad'dan destek geldi.Dünya bizimle' açıklamasını yaptı.

09:40: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklama yapıyor... Lütfen, insanlık adına askerlerinizi geri çekin. Lütfen, derhal askerlerinizi Ukrayna'dan geri çekin. Bunu insanlıık adına yapın. Yeni bir savaşa, bir insanlık krizine sebep olmayın.

09.25:Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğünü açıklayarak, ABD'den yardım hazırlığı yapıldığını söyledi. Zelenskiy, "Bir dakika önce Başkan Biden ile görüştüm. ABD şimdiden uluslararası yardım hazırlamaya başladı" açıklamasında bulundu

09.06:Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'daki vatandaşlarımıza yönelik 'evde ve güvenli yerlerde kalın, dışarı çıkmayın' çağrısı yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'ülkeyi terketmek isteyen vatandaşlarımız için gerekli önlemler alınacak ve destek sağlanacaktır' bilgisine yer verildi

09.05:Rusya, Ukrayna'nın '5 rus uçağı ve 1 jeti düşürdük' açıklamalarını yalanladı.

09.03:Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerinin bastırıldığını duyurdu.

09.00: Ukrayna ordusu 'hava savunma sistemimiz, Luhansk'ta 5 rus uçağı ve 1 askeri jeti düşürdü' açıklamasını yaptı.

08.47: Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada Donbass bölgesinde (Doğu Ukrayna) bir Rus uçağının düşürüldüğü açıklandı.

08.33: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. Biden, "Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz" dedi. 

08.16: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı.
08.09: Odessa'da benzin kuyrukları oluşmaya başladı.

08.08: Zelenskiy, "Rus füze saldırıları Ukrayna altyapısını ve sınır muhafızlarını vurdu" dedi.
08.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Kiev'in genel görünümü.

08.02: Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.
07.45: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ise, "Rusya, Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattı. Stratejik ortağımız Türkiye'yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.

07.59: Rusya Savunma Bakanlığı: Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunun altyapısı etkisiz hale getiriyor. Siviller vurulmuyor.

07.54: Zelenskiy, ülkenin tüm bölgelerinde sıkıyönetim ilan edileceğini söyledi.

07.48: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği ve sayısız sivilin hayatını riske atan pervasız saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir. #NATO Müttefikler Rusya'nın yenilenen saldırganlığını ele almak için bir araya gelecekler" dedi.
06.20: Putin yaptığı açıklamada, "Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor" ifadelerine yer verdi.

06.15: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuldu.

06.06: Ukrayna'nın Dombas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

06.01: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

03.50: Rusya, havacılara gönderdiği nota (NOTAM) ile, Ukrayna'nın doğu sınırındaki Rostov uçuş bilgi bölgesinde bir kısım hava sahasını kapattı.

03.07: Beyaz Saray, G7 liderlerinin bugün, Ukrayna ve Rusya'daki durumu görüşmek için video-konferans yöntemi ile toplanacağını duyurdu.

03.00: Reuters'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün 17.30'da "Ukrayna" gündemiyle toplanacak.

02.45: Sputnik'in haberine göre Avrupa Birliği, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ve Sputnik ile RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan'ın da aralarında olduğu 555 kişi ve 52 kuruma yönelik yaptırımları onayladı.

02.17: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukraynalı mevkidaşı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğini tekrarladı.

02.10: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın günün erken saatlerinde ilan ettiği OHAL'i gerekçe göstererek, şu anda Ukrayna'da bulunan Fransız vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmesi gerektiğini söyledi. Bakanlık ayrıca, bir sonraki duyuruya kadar Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.