Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Haziran’da Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki bir otelde düzenlenen AK Parti 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Gezi olaylarında sokakların ateşe verildiğini, devletin otobüslerinin, vatandaşların dükkânının yakıldığını söyledi. Erdoğan, “Bütün bunlar olurken, bunları savunan zihniyetten hiçbir şey olmaz. Polis araçlarımız, camilerimiz yakıldı. Bu kendini bilmezler tarafından işgal edildi” dedi.

BULUT, CİMER'E SORDU

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Meclis’teki danışmanı aracılığıyla CİMER’e, “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, 4 Haziran 2022 tarihli konuşmasında, 2013 Gezi olaylarında camilerin yakıldığını söylemiştir. Bu olaylar sırasında hangi ilde hangi camiler yakılmıştır? Saygılarımla” sorusunu yöneltti. Bulut, başvuru sürecini Cumhuriyet ile paylaştı. Buna göre, 6 Haziran’da internet üzerinden başvuru alındı. 10 Haziran’da CİMER tarafından İçişleri Bakanlığı’na sevk edildi. Yine 10 Haziran’da CİMER tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na da gönderildi. 4 Temmuz’da Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından yanıt yazıldı. 6 Temmuz itibarıyla yanıtta, “CİMER başvurunuz değerlendirilmek üzere işleme alınmıştır” denildi. CHP Adana Milletekili Bulut, 6 Haziran’da başvuru yapılmasına karşın hâlâ başka bir yanıt gelmediğini söyledi.


CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut

'GEZİ ÜLKENİN EN BARIŞÇIL PROTESTOSU'

Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürekli benzer ifadeler kullandığına dikkat çekti. Gezi olayları sonrasında, “Camiye ayakkabıyla girdiler, içki içtiler. Görüntüleri cuma günü yayımlayacağız. Bütün görüntüler elimizde” dediğini ancak o görüntülerin hiçbir zaman yayımlanmadığını belirten Bulut, “Çünkü öyle bir görüntü yok. Bir ay önce ‘Camiler yakıldı’ söylemini tekrarladı. Biz de CİMER üzerinden ilgili kurumlara sorduk. Bir ay geçti hâlâ bir yanıt gelmedi. İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü’ne topu attı. İstanbul İl Müftülüğü cevap vermek istemeyince bu kez de Diyanet İşler Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Emniyet Genel Müdürlüğü de İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne aynı evrakı gönderdi. Devlet seferber oldu, yakıldığı iddia edilen camiyi arıyor. Aslında devlette hiçbir kurum bu soruyu yanıtlamak istemiyor. Çünkü yanıtlarlarsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin doğru olmadığı ortaya çıkacak. Aslında bu sorunun yanıtını Erdoğan ve ilgili kurumlar dahil herkes biliyor. Gezi’de cami yakılmadı. Gezi bu ülkenin en barışçıl protesto gösterisi olarak tarihe geçmiştir” dedi.