Salı günü hükümet yanlısı gazeteler, Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile ilk yüz yüze görüşmesini buz kırıcı bir zafer olarak ilan etti, ancak Türk lirası zayıfladı ve İstanbul borsası düştü.

Hem Erdoğan hem de Biden, Brüksel'deki NATO zirvesinin oturum aralarında görüşme konusunda iyimserdiler ve Ankara'nın Afganistan'daki olası rolü ve diğer bölgesel meseleler konusunda ABD ve Türkiye'nin gelecekteki ilişkileri hakkında olumlu açıklamalar yaptılar.

YETKİLİ: BUNU BEKLEMİYORDUK

Amiral gemisi Sabah gazetesi ön sayfasında dev bir manşet ile “ABD ile işbirliğimiz derinleşecek” dedi. Hükümete yakın bir diğer gazete Hürriyet, Erdoğan'ın "Çözemeyeceğimiz sorun yok" sözlerine yer verdi.Üst düzey iktidar partisi yetkilileri de Erdoğan ve Biden'in gülümseyerek görüntülerini ve fotoğraflarını yayınlayarak, görüntüleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya sahnesindeki gücünün kanıtı olarak sunmakla meşguldü.

Erdoğan ve Biden ikili görüşmesinde hazır bulunan üst düzey bir Türk yetkili, tartışmanın şaşırtıcı bir şekilde çok olumlu olduğunu söyledi. Yetkili, Middle East Eye'a “Bunu beklemiyorduk” dedi.

Bir başka Türk yetkili, görüşmenin Ankara için bir kazanç olduğunu, çünkü Biden'ın ortaklık hakkında yalnızca olumlu açıklamalarda bulunduğunu ve geçmişte söz verdiği gibi Türkiye'nin insan hakları sicilini düzeltmediğini söyledi.

ERDOĞAN: ANA KONULARDA DURUM DEĞİŞMEDİ

Ancak toplantının kendisi herhangi bir somut sonuç vermiş gibi görünmüyordu. Erdoğan, müteakip bir basın toplantısında, Türkiye'nin ana konulardaki duruşunun değişmediğini ve ABD yaptırımlarını kaldırmak için yakın zamanda satın aldığı Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini atma şansının olmadığını yineledi.

Uluslararası basında S-400 anlaşmazlığının çözümü için anlaşmaya varıldığına dair haberler piyasalarda yanlış beklentilere yol açmıştı. Ama bir atılım ortaya çıkmadı.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi ÜyesiAslı Aydıntaşbaş, "Bu zirvenin gerçekleşmesi, ikili ilişkilerdeki iki çetrefilli konuyu, yani Suriye ve S-400'leri bir kenara bırakarak, her iki tarafın da ilişkilerde yeni ve daha istikrarlı bir yere gelebildiği anlamına geliyor" diyerek, ‘’Bu ne bir balayı ne de Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin yeniden başlaması” diye ekledi.
(Middle East Eye)