Dünyada merkez bankaları yükselen enflasyonu dizginlemek için adımlar atarken, ters yöne sapan Merkez Bankası (TCMB) kritik faiz kararını bugün verecek. Merkez Bankası, diğer merkez bankalarının aksine bir kaç ay önce parasal gevşeme döngüsüne başlayarak eylülden bu yana politika faizini 400 baz puan düşürüp %15'e çekti.

KURUN ATEŞİ DİNMİYOR

Türk Lirası bu süre içinde değerinin neredeyse üçte birini kaybetti. TCMB'nin yaptığı indirimler ve enflasyondaki artışla birlikte faiz enflasyon farkı 6.3 puana yükseldi. Diğer ülkelere göre açık ara en derin negatif reel getiriyi Türkiye'nin sunduğu görülüyor.

Söcü'de yer alan habere göre; her ne kadar TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda ‘indirim için sınırlı alan vurgusu' dikkat çekse de; piyasalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘taviz vermeyeceğiz' açıklamalarını daha çok dikkate aldı. Bu nedenle TCMB'nin yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından beklentiler faiz indirimine devam edileceği yönünde. TCMB'den piyasa ağılıklı olarak 100 baz puan indirimi bekliyor ama 200 baz puan indirim bekleyen de var. Öte yandan bu ay indirime ara verip pas geçeceği de tahminler arasında yer alıyor. Dolayısıyla ortaya çıkan belirsizlik kurun sakinleşmesini engelliyor. Peki faiz indirilmese ne olur? Şu anda enflasyon faizin 6 puan üzerinde olduğuna işaret eden Ekonomist Şenay Şerefoğlu, “Gelecek 2-3 ay faiz %15'te sabit tutulsa bile enflasyon artmaya devam edecek, böylelikle aradaki makas giderek açılacak ve bu durum TL'nin değer kaybetmeye devam etmesi anlamına geliyor” değerlendirmesini yaptı.

RAHATSIZSA ‘PAS GEÇER'

TCMB'nin bu ay pas geçerek politika faizini sabit bırakacağını öngören Ekonomist Murat Sağman, son PPK'dan beri TL'nin % 40 değer kaybettiğine işaret ederek, “Merkez Bankası 4 kez müdahale etti ortalama 14 seviyelerinden, demek ki bu seviyelerden rahatsız faiz indirirse kur daha da gidecek” ifadelerini kullandı.

‘U' DÖNÜŞÜ BEKLENMİYOR

Döviz kuru oynaklığının enflasyonu beslediğini ancak ekonomi yönetiminden bir U dönüşü beklenmediğini kaydeden Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, “TCMB'den 25 baz puan faiz indirimi yapmasını bekliyoruz. Genişlemeci politikaların enflasyonu artırarak sorunları daha da büyüteceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KESKİN BİR DÖNÜŞ BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL'

Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Başlevent, “Önümüzdeki ay %30 civari bir enflasyon oranı açıklanacağı netleşmişken, yapılması gerekenin kaydadeğer bir faiz artırımı olduğunu herkes biliyor” değerlendirmesini yaptı. TCMB'den tek toplantıda keskin bir dönüş beklemenin gerçekçi olmadığını vurgulayan Başlevent, haftalık repo ihalelerine ara verilerek fonlamanın daha yüksek faizli kanallara kaydırılmasının örtülü bir faiz artırımı anlamına geleceğini ve ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

BAKAN'IN KARDEŞİ TANSİYONU YÜKSELTTİ