Geçen yıl Güney Kore, 2025 yılına kadar ticari şehir içi hava yolculuğuna başlamak için bir yol haritası açıkladı. Ulaştırma bakanlığı, bu tür hizmetlerin seyahat süresini arabayla bir saatten 20 dakikaya kadar düşüreceğini tahmin ediyor.

PİLOTSUZ UÇABİLİYOR

Gösteriye katılan Kentsel Hava Araçları (UAM) Bakanı Noh Hyeong-ouk, "UAM'ın vatandaşların günlük hayatta kullandığı yaygın ulaşım araçlarından biri olması beklendiği için, UAM hizmetlerini çeşitli ortamlarda test etmemiz ve denememiz zorunludur" dedi. 

Bir pilot, kontrolünü ve koordinasyonunu test etmek ve göstermek için Seul'deki Gimpo Havalimanı'nda Alman Volocopter tarafından yapılan iki koltuklu bir modeli uçurdu. Dikey kalkışlar ve inişler için helikopter benzeri sistemlerle güçlendirilen araç, pilotsuz olarak kullanılabilir veya bağımsız olarak çalışabilir.

Bir ulaştırma bakanlığı yetkilisi, yolcuların UAM'larda bulunduğunda, güvenliği sağlamak için bir pilotun gemiyi kullanması gerektiğini ve bunun, halk tarafından kabul edilmesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Güney Koreli tasarımcılar da kendi drone uçaklarının bir modelini sergilediler. Ulaştırma bakanlığına göre, operasyonel beş koltuklu bir versiyon geliştirmek amacıyla tam boyutlu bir prototipin gelecek yıl test uçuşlarına başlaması bekleniyor.

TAKSİDEN UCUZA GELİYOR

Incheon Uluslararası Havalimanı'ndan Seul'ün merkezine bir seyahatin, ticari yolculuklar 2025'te başladığında yaklaşık 93 dolara mal olması bekleniyor. Ancak pazar olgunlaştığında 2035'ten sonra yolculuk başına yaklaşık 20 dolara kadar düşmesi bekleniyor. 

Reuters