Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin Sağlık Yönetimi bölümünden her yıl 20 binden fazla gencin mezun olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından bu bölümden 1 kişilik bile atama yapılmadığına dikkat çekti. 

'MEZUNLARIN İSTİHDAM SORUNLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'

Gürer, hazırladığı Meclis Araştırma önergesinde, Sağlık Yönetimi bölümünün, Türkiye’de 58 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “2021 YÖK verilerine göre 146 üniversitede lisans ve ön lisans bölümleri olarak yer almaktadır. Ayrıca bu üniversitelerin birçoğunda ise yüksek lisans ve doktora düzeyinde de eğitim verilmektedir. Bölüm, artırılan kontenjanlarla birlikte her yıl yaklaşık 20 bin mezun vermektedir. Geçmişi göze alındığında ve her yıl on binlerce mezun vermesine rağmen alan mezunlarının istihdam sorunları her geçen gün artarak devam etmektedir” dedi.

'20 BİN MEZUN VERİLMESİNE KARŞILIK BAKANLIK TARAFINDAN ATAMA YAPILMAMIŞ'

190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı” cetveli içinde “Sağlık İdarecisi yani Sağlık Yönetimi ” kadrosu bulunmadığına dikkat çeken Gürer, “Kamu Personeli Seçme Sınavında alan ayrımı yapılmamıştır. Bölüm mezunlarının sınava tabi tutulacağı bir alan olmadığı gibi Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen 4597 Nitelik Kodu ile atama da yapılamamaktadır. Bundan dolayı bölüm mezunlarının sayısı her yıl katlanarak artmakla beraber her yıl yaklaşık 20 bin mezun verilmesine karşın Bakanlık tarafından bu bölümden bir tane bile atama gerçekleşmemiştir” diye konuştu. 

'400 BİNDEN FAZLA İNSAN MAĞDUR'

İlk olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılan Sağlık İdaresi/Sağlık Yönetimi bölümünün daha sonra kaderine terk edildiğini ve Sağlıkta Dönüşüm kapsamında tekrar ele alınmadığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yarım asrı aşan ve mezun sayısı yüz bini geçen bu meslek grubunun itibarının artırılması, kamudaki istihdam imkânlarının sağlanması, binlerce mezuna fırsat tanınması ve sorunların çözülmesine yönelik somut adımlar atılması beklenmektedir. Lisans ve ön lisansta toplam 100 binden fazla mezun ve aileleri ile birlikte 400 binden fazla insan mağdur durumdadır” ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem sosyal devlet ilkesi gereği hem de hakkaniyet açısından bakıldığında 400 bin mağdurun sorunlarının göz önünde bulundurularak Meclis Araştırması açılmasını önerdi.