Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, darphanede çeyrek ve gram altın basımıyla ilgili istatistiki verilerin açıklanması için Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Ülkemizde altında oluşan fiyat değişkenliği özellikle takı olarak alınan altın çeşitlerini etkilediğini ve bu nedene gram altının takı olarak kullanımının arttığını belirten Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı 

Lütfi Elvan’a şu soruları yöneltti: 

“2020 yılında darphanede gram ve çeyrek altın üretimi miktarı ne kadardır? 2019 yılma göre değişikliği nedir?

2020 yılında çeyrek ve gram altın satış miktarı nedir?

Darphane 2019 ve 2020 yıllarında ne kadar altın satmıştır? Altının gramına göre satış dağılımı nedir?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Lütfi Elvan, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında toplam 5 milyon 914 bin 221 adet, Cumhuriyet Ziynet Çeyreklik Altını basıldığını açıkladı. 

10 MİLYON ÇEYREK ALTIN 

Bakan Elvan, 2020 yılında basılan Cumhuriyet Çeyreklik Altını sayısının ise 10 milyon 217 bin 237 olduğunu belirterek, çeyreklik altında bir önceki yıla kıyasla yüzde 72 oranında artış gözlendiğini ifade etti. 

5 BİN 224 ADET GRAM ALTIN BASILDI 

Bakan Elvan, 2019 yılında toplam 3 bin 180 adet, 2020 yılında toplam 5 bin 224 adet Gram Altını basıldığını kaydederek, “2020 yılında gerçekleşen Gram Altını üretim miktarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 64 oranında artış olmuştur. Bununla birlikte Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde altın satışı yapılmamaktadır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “TAKI GELENEĞİ DE ETKİLENDİ”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pandemi koşullarının yanı sıra, ekonomik kriz ve altın fiyatlarındaki önlenemeyen yükselişin, ülkemizin en önemli geleneklerinden biri olan ‘düğünlerde en az çeyrek  takı’ geleneğini de büyük ölçüde bitirme aşamasına geldiğini ifade etti. Düğün takılarında gram altın dönemine geçildiğine dikkat çeken Gürer altın fiyatlarında artış altını takı olarak alınmasını da geçmişe oranla daralttı” dedi.

ASGARİ ÜCRET 10 ÇEYREKTEN 3 ÇEYREĞE DÜŞTÜ 

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında bir asgari ücretle 10 adet çeyrek altın alınabildiğini anımsatan Gürer, günümüzde ise asgari ücretle ancak 3 buçuk çeyrek altın alınabildiğine dikkat çekti.