Enflasyonda yaşanan artış ile birlikte temel gıda maddelerine gelen zamların, vatandaşların alım gücünü önemli ölçüde düşürdüğüne dikkat çeken Gürer, “Bu süreçte temel gıda ürünlerinden alınan Katma Değer Vergisinin kaldırılması ile birlikte vatandaşların gıdaya ulaşımının bir nebze olsun kolaylaşması amaçlanmıştır” dedi.


 
TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNE ERİŞİM ZORLAŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair hazırladığı Kanun Teklifinde, ülkemizde 2021 yılında gıda ürünlerinin benzeri görülmemiş şekilde zamlanmasının, açlık sınırı altında maaş alan halkın büyük bir kesimi için temel gıda ürünlerine dahi erişimi zorlaştırdığına vurgu yaptı.

ENFLASYON ARTIŞI YÜZDE 60

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı rakama göre enflasyonun, Aralık 2021'de yüzde 13,58 artarken, yıllık bazda yüzde 36,08 yükseldiğine dikkat çeken Gürer, “Buna karşın TÜİK tarafından gıda enflasyonunun bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,80 oranında artış gösterdiği açıklandı. Ancak farklı araştırma şirketlerinin verilerine ve uzmanların değerlendirmelerine bakıldığında bu rakamın yüzde 60’ın üzerinde olduğu görülmektedir. Temel gıda ürünlerine gelen zamlara bakıldığında ise patates yüzde 115, margarin yüzde 114, tavuk eti yüzde 86 ve buğday ununun yüzde 86 oranında zamlandığı görülmekte olup TÜİK’inmakyajlanmış verileri dahi durumun vahametini özetler niteliktedir” ifadelerini kullandı.

TOPLUM YOKSULLAŞIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Günümüzde gıda fiyatlarının giderek arttığı ve bu artışın süreklilik kazandığı görülmektedir. Halkın büyük bir çoğunluğunun ilerleyen süreçte maddi imkânsızlıklar nedeniyle temel gıda ürünlerine ulaşamayacağı kaygısını taşımaktadır. İnsanlar için gıdaya ulaşımın sağlanması, üreterek veya maddi kazanç elde edip satın alma gücüne sahip olma ekseninde gerçekleşir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu duruma bakıldığında, benimsenen politikalar neticesinde üretimden uzaklaşan ve her geçen gün yoksullaşan bir toplum olma yolunda ilerlendiği görülmektedir. İzlenen yanlış politikaların cefasını çekmek halkın üzerine bırakılmamalıdır. İnsanların gıdaya ulaşmak için gerekli imkânlara sahip olması, devlet tarafından güvence altına alınması gereken bir konudur” şeklinde konuştu.

TÜKETİCİ TEDİRGİN 

Ülkemizde yaşanan mevcut ekonomik gelişmelerin yoksulluğu artırdığı günümüzde, gıdaya maddi sıkıntılar nedeniyle ulaşımın zorlaşmasının toplumsal bir sorun olarak görülmesi ve devletin bu konuda gerekli adımları atması gerektiğine işaret eden Gürer, Kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:
“ Yaşanan gelişmeler tüketiciyi tedirgin ederken, sık sıkkamuoyuna yansıyan sorunların çözümü kısmında hiçbir adım atılmadığı görülmektedir. Önümüzdeki süreçte halkın maddi imkânsızlıklar nedeniyle gıdaya ulaşma konusunda yaşayacağı sıkıntılar göz önüne alınarak gıda maddelerinden Katma Değer Vergisinin (KDV) kaldırılması, ekonomik sıkıntılar içinde yaşayan halkın büyük bir kesiminin bir nebze olsun gıdaya ulaşım konusunda rahatlamasına neden olacaktır.”

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
 
MADDE 1- 25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17’nci maddesinin (4) numaralı fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“aa) Dana eti, kuzu eti, tavuk eti, balık, sakatat, tereyağı,margarin, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, zeytin,peynir, yumurta, süt, yoğurt, su, bal, ekmek, yufka, makarna,şehriye, bulgur, pirinç, kuru fasulye, buğday unu, nohut,mercimek, barbunya, portakal, mandalina, limon, karpuz,kavun, armut, ayva, muz, nar, şeftali, kayısı, kiraz, kivi, vişne, elma, üzüm, çilek, badem-ceviz-fındık içi, Antep fıstığı, yer fıstığı, leblebi, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kuru üzüm, kuru kayısı, domates, biber, salatalık, fasulye, bamya, havuç, kabak, karnabahar, ıspanak, kereviz, soğan, patates, lahana, fasulye, nane, maydanoz, patlıcan, marul, sarımsak, turp, mantar, kahve, çay, şeker, tuz ürünlerinin teslimi”
 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.