İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olarak görülen ve Türkiye'nin ilk polis okulu olan Etiler’deki Polis Okulu, 2012’de bakanlar kurulu kararıyla riskli alan ilan edildikten sonra kapatılmıştı. Sonrasında arazide alışveriş merkezi ve rezidans yapılmasına imkan sağlayan imar planlarını hazırlamış ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait 32 bin metrekarelik arazi 430 milyon TL değerle İBB’ye devredilmişti.

Diken'in haberine göre, kamuoyu söz konusu araziyle ilgili olup bitenden Aralık 2013’te patlak veren yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının sızdırılan telefon konuşmalarıyla haberdar olmuştu.

PAZARLIK TAPELERE YANSIMIŞTI

25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sürecinde internete sızan tapelere göre arazi Suudi Arabistanlı işadamı Yasin el Kadı’yla Bilal Erdoğan’ın ortak olduğu Bosphorus şirketine ihalesiz verilmişti. Araziye yapılacak yatırımı bizzat o dönemin Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan takip etmiş, Bilal Erdoğan’ın şirketi için yüzde 10 komisyon istemiş, ortaklarsa bu duruma isyan etmişti. Dahası Erdoğan, arazinin Bosphorus’a satışında dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş’a da emir vermiş. Buna ilişkin teknik takibe takılan telefon görüşmelerindeyse Erdoğan, oğlunun gizli ortağı olduğu ileri sürülen Usame Kutub’a “Ben sizin orayla ilgili Kadir beyle görüştüm. ‘Bizzat ben takip edeceğim’ dedi” ifadeleri yer almıştı.

Ayrıca Bosphorus şirketinin yöneticisi Abdülkerim Çay, Bilal Erdoğan ve Şenol Kazancı görüşmüş, Kazancı, konuyu Erdoğan’a iletmişti. Erdoğan da dönemin başbakanlık müsteşarı İçişleri bakanı Efkan Ala’ya görev vermişti. Kazancı, “Ben Efkan Ala’yla konuşayım mı” diye üsteleyince, Erdoğan Kazancı’ya, “Gerek yok, konuştuk konuştuk” demişti. Görüşmelerde emniyet arazisinin önce Hazine’ye sonra KİPTAŞ’a devredilmesi, ardından da söz konusu şirketlere verilmesi planlanıyordu.

İki odanın açtığı dava kapsamında alınan iki bilirkişi raporunda arazinin imar planının şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu tespit edildi.

MAHKEMEYE TAŞINDI

Bu gelişmeler olurken imar planının iptali istemiyle açılan davaya bakan İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi, 30 Ekim 2018’de davayı davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lehine reddetti. Karara itiraz edilince dosya istinaf mahkemesine taşındı. 

İstinaf başvurusunu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi, 20 Eylül 2019’da imar planını iptal etti. 

Bu tarihten sonra araziyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadı ta ki Kasım 2021’e kadar. Halk TV’den İsmail Saymaz, 20 Aralık 2021 tarihli haberinde İBB’nin Kasım 2021’de 2 milyar 80 milyon TL karşılığında hisselerini devrederek projeden çekildiğini öne sürmüştü, ancak tapu kayıtları gerçeğin böyle olmadığını gösteriyor.

REZİDANS VE AVM YAPILIYOR

İnşaatın önündeki bilgilendirme levhasına göre yapı ruhsatı 1 Kasım 2018’de verildi. Tapu kayıtlarına göre 7 Kasım 2018’de de kat irtifakı kuruldu. Buna göre araziye inşa edilen yapı üç ayrı blokta toplam 516 bağımsız bölümden oluşan bir rezidans ve alışveriş merkezi olacak.

İNŞAAT BAŞLADI

Etiler Polis Okulu arazisinin o günden bu yana hâlâ herhangi bir imar planı bulunmuyor, ancak buna rağmen yaklaşık iki hafta önce arazide inşaat çalışmaları yeniden başladı. İş makineleri ve hafriyat taşıyan kamyonların çalıştığı araziye temel atıldığı görüldü.