İBB Meclisi'nin Aralık ayı toplantısı sürüyor. Halk Ekmek ile ilgili 'acil ek büfe talebi'nin bugün nihayete erdirilmesi bekleniyor. Tüm gözler İBB Meclisi'ndeki toplantıdan çıkacak kararda.

Peki İBB Meclisi'nde neler oluyor? Halk Ekmek neden büfelerin sayısını artırmak istiyor? İstanbul'da Halk Ekmek yeterli kapasitede hizmet verebiliyor mu? 

İşte İBB Halk Ekmek AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama'nın açıklamaları...

 

 

Mevcut büfe ağıyla İstanbul’un ancak üçte ikisine ekmek verebildiklerini ve büfe sayısını artırmak istediklerini belirten Özgen Nama "Özellikle fakir semtlere halk ekmek ürünlerini götürmeyi istedik.  Ancak yeni büfe açmamıza Büyükşehir Belediye Meclisince izin verilmedi. Halk bizim ekmeğe ulaşmak için hayli yol yürümek zorunda kalıyor." dedi.

Nama polemikhaber'e verdiği röportajda şunları söyledi;

"530 BÜFEMİZ VAR AMACIMIZ BUNU 800-1000'E ÇIKARMAK"

*Şu anda İstanbul'da 530 büfeyle biz hizmet veriyoruz. Oysa İstanbul'un ihtiyacı minimum 800-1000 bin civarında bir büfeye tekabül eder.  Çünkü İstanbul'da 960 civarında mahalle var. Bunun en azında 800 civarında halk ekmek büfelerinin olması gerekiyor. 
Çünkü İstanbul halkının her bireyinin her mahallesinde yaşayan yoksulun sağlıklı ve ucuz ekmeğe erişim en doğal hakkıdır, bunun için biz varız, bunun için üretiyoruz. 
O nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun ilk göreve geldiği günde ve bizi göreve getirdiği günden itibaren söylediği şudur 'Ben İstanbul'un her mahallesinde halk ekmek büfesinin olmasını sizden istiyorum'
Bundan dolayı bizim de bütün çabalarımız, çırpınışlarımız İstanbul'un her sokağında insanların rahatlıkla ulaşabileceği birer halk ekmek büfesinin olması. Temel isteğimiz budur.

CUMHUR İTTİFAKI NEDEN BÜFELERİN ARTMASINA KARŞI ÇIKIYOR?

*Büyükşehir'e ait ana arterler alanlar, İstanbul'un çeşitli tüm ilçelerindeki ana arterler İBB'ye aittir. İBB'de de bu konuda yetki meclisindir... Dolayısıyla meclisten bir karar çıkması gerekiyor. 
Bu kararla ilgili de 29019'un Eylül ayında Meclis'e gelen bir gündem var. 7 ay hukuk komisyonunda bekletildikten sonra... 12 Mart 2020'de İBB meclisinde görüşüldü. Fakat orada çok büyük bir haksızlık yapıldı. 

*AK Parti ve MHP meclis üyelerinin çoğunluğu olduğundan dolayı, eski büfelerin sözleşmelerinin yenilenmesine onay verdiler ama yeni kurulacak büfelerin kurulmasını engellediler.
Buna ret verdiler. Dolayısıyla uzun zamandır mecliste yeni bir kararın çıkmasını bekliyoruz. 

KRİTİK GÜN BUGÜN!

*2020 Aralık meclis toplantısına biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile birlikte tespit ettiğimiz, ihtiyaç analinize göre tespit ettiğimiz alanlar vardı. 
102 noktayı somut olarak belirledik.  Liste halinde İBB meclisine teklif kararı olarak sunduk.  Ancak bunu yine aynı partilerin yani Cumhur İttifakı'nın çoğunluğu onu teklif, karar olarak geçirmediler. Ve bunu komisyona havale ettiler. 

*Şimdi biz göreceğiz bakalım. Bakalım bizim bu teklif-kararı olarak verdiğimiz ve onların komisyona sevk ettiği meclis kararı umarım gündeme alınır, onaylanır ve biz de bu belirlediğimiz ihtiyaç duyulan 
acil ihtiyaç duyulan 142 nokta bugün ama daha sonra 200 300 noktalara taşınacak çalışmalarımız devam ediyor. ilk adımın tamamlanmasını bekliyoruz.

EKMEK SİYASETE ALET EDİLMESİN

Ekmeğin siyasete alet edildiğini belirten ve bu duruma isyan eden Özgen Nama sözlerini şöyle sürdürdü;

*Ekmek, hiçbir zaman siyasete malzeme edilecek bir temel besin maddesi değildir. Ekmek bizim değerlerimizle, tarihimizde, kültürümüzde kutsal bir temel gıda maddesidir. 

*Dolayısıyla ekmeğin polemik konusu yapılması bizi gerçekten derinden üzüyor. Halk Ekmek büfelerinin önünde oluşan o uzun kuyruklar bizi derinden üzüyor. Bunun sebebi asla Halk Ekmek'in yetersizliği falan değildir. 
Dediğim gibi 900 bin seviyelerinde olan üretim bugün bir milyon 250 binlere çıkmış durumda olmasına rağmen büfelerin önündeki kuyruklar bizi acıtıyor. 

*Bunun derin bir yoksulluğun da göstergesi olduğunu biliyoruz. Bu durumun farkındayız. Biz de buna yönelik her geçen gün kapasitemizi daha da arttırarak devam ediyoruz. 

*Halkımız müsterih olsun. Biz 16 milyon için çalışıyoruz biz Sayın Ekrem İmamoğlu Başkanımızın bizim tüm çalışma arkadaşlarına söylediği tek bir şey vardır. 'Arkadaşlar eşit hizmeti her noktaya eşit bir şekilde tüm bireylere 
eşit oluşturacağız' Halk Ekmek'in çalışma felsefesi de bu doğrultuda devam ediyor. O nedenle Halk Ekmek'in çeşitli polemik konusu yapılmasını istemiyoruz.