Açıklamada, "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, soruşturmanın sadece personelle sınırlı kalmadığını, her konuda soruşturma yapıldığını belirtmiştir. Bakanlık, açıklamasında bunu doğrulamış ve ‘Personel, ihale ve iş yeri ruhsatlarına ilişkin özel teftiş başlatılmıştır’ demiştir. Yani süreç, sadece yola çıkıldığı gibi personele yönelik güvenlik soruşturması değildir. Ayrıca bazı iştiraklerimizde de farklı incelemeler devam etmektedir. Bu açıklama göstermiştir ki Bakanlık, Sayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasını doğrulamıştır" denildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Fox TV’de Çalar Saat programına konuk olmuş ve İBB’de terörle iltisaklı personel çalıştırıldığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmaya değinmişti. İBB’deki soruşturmayı 'cadı avına’ benzeten İmamoğlu, “Bir suçlu varsa suçunu elbette çeker, bunu herkes için konuşuyorum. İkincisi, şu ana kadar sekiz kişi... Aylar önce manşetler atıldı, 121 milyar lirası kayıp diye İBB’nin. Üç yıldır karaladılar, yerden yere vurdular, iftiralar attılar. Bu bakanın ilk hakareti de değil bana. Bu memleket adına utanç verici bir konuşma yapmıştır, 86 bin İBB çalışanını zan altında bıraktılar” diye konuştu.

BAKANLIK AÇIKLAMASI: "PERSONEL ALIMINDA GÜVENLİK VE ARŞİV ARAŞTIRMASI GEREĞİ GİBİ YAPILMAMIŞ"

İmamoğlu’nun bu sözlerinin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılarak, İBB'de ilk defa işe alınanlar hakkında “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesi’nce birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır” denildi. Açıklamada ayrıca, İBB'de halen 80 değil 23 müfettişin çalışma yürüttüğü belirtildi.

İBB’DEN BAKANLIĞA YANIT: “APAR TOPAR AÇIKLAMA”

İBB de İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına yaptığı yazılı açıklamayla yanıt verdi. İBB, bakanlığın açıklamasını “apar topar yapılmış bir açıklama” olarak değerlendirdi.

Bakanlık açıklamasının Ekrem İmamoğlu’nu doğruladığının altı çizilen açıklamada, “İçişleri Bakanlığı açıklamasında, ‘Bazı personeller hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebi apar topar yapılmıştır’ denmektedir. Bir kamu kuruluşuna yönelik bu itham kabul edilebilir değildir. Aralık 2021’de, yani dört ay önce TBMM Genel Kurulu’nda Sayın İçişleri Bakanı’nın teamüllere aykırı olarak yaptığı ‘apar topar’ açıklamanın ardından İBB süreçten haberdar olmuştur” denildi.

İBB’den yapılan açıklama şöyle:

"BAKANLIK SAYIN İMAMOĞLU'NU DOĞRULAMIŞTIR:

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bugün Fox TV’de Çalar Saat programında gazeteci İsmail Küçükkaya’nın kamuoyunda ‘İBB’deki terör soruşturması’ olarak bilinen sorusuna verdiği yanıtlara, İçişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldığı görülmüştür. Bakanlığın açıklamasındaki bazı hususları düzeltmek adına kamuoyuna açıklama yapmak kaçınılmaz olmuştur.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TV programında, soruşturmanın sadece personelle sınırlı kalmadığını, her konuda soruşturma yapıldığını belirtmiştir. Bakanlık, açıklamasında bunu doğrulamış ve ‘Personel, ihale ve iş yeri ruhsatlarına ilişkin özel teftiş başlatılmıştır’ denmiştir. Yani süreç, sadece yola çıkıldığı gibi personele yönelik güvenlik soruşturması değildir. Ayrıca bazı iştiraklerimizde de farklı incelemeler devam etmektedir. Bu açıklama göstermiştir ki Bakanlık, Sayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasını doğrulamıştır.

BU İTHAM KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL:

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, ‘Bazı personeller hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebi apar topar yapılmıştır’ denmektedir. Bir kamu kuruluşuna yönelik bu itham kabul edilebilir değildir. Aralık 2021’de, yani dört ay önce TBMM Genel Kurulu’nda Sayın İçişleri Bakanı’nın teamüllere aykırı olarak yaptığı ‘apar topar’ açıklamanın ardından İBB süreçten haberdar olmuştur.

Resmi açıklamalarla terör örgütü isimleri ve bunlarla iltisaklı personel sayıları açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen aradan geçen dört ayda iddia edilen ‘557 terör iltisaklı’ personele rastlanmamıştır. Sayın İçişleri Bakanı’nın açıklamalarının ardından İBB hemen iç denetim başlatmıştır. Denetim hem geçmiş döneme hem de günümüze yönelmiş ve detaylı araştırmalar yapılmıştır.

86 bin personelimizden 4 bin 500 tanesinin adli sicil kayıtları elimizde olsa da arşiv araştırmasının eksik olduğu tespit edilmiş ve evraklar İstanbul Valiliği’ne gönderilmiştir. Neticede bu zamana kadar bin 600 personelimizin araştırması tamamlanmış ve sonuçlar tarafımıza iletilmiştir.

SADECE 16 PERSONELLE İLGİLİ ARŞİV KAYDINA RASTLANMIŞTIR: Yapılan incelemelerde bin 600 personelin taranmasından, 13 personelle ilgili arşiv kaydına rastlanmıştır. Yine İBB’nin geçmiş döneme dair incelemesinde, önceki yönetimlerce işe alınan beş personelin de arşiv kaydı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu 18 kişiyle ilgili mevzuat hükümlerince gerekli işlemler yapılmıştır. İş akitleri feshedilen kişiler, Bakanlık açıklamasında iddia edildiği gibi DİAYDER soruşturması kapsamında işten çıkarılan kişiler değildir. Bakanlığımız bu konuda ayrıntılı bilgi isterse İBB makamlarınca bu bilgi derhal verilecektir.

KASTEDİLEN SADECE MÜFETTİŞLER DEĞİL ONLARA EŞLİK EDEN UZMANLAR, BAŞ KONTROLÖRLER VB KAMU GÖREVLİLERİDİR:

İçişleri Bakanlığı, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ‘Belediyede 80 tane müfettiş var’ sözlerine ilişkin yaptığı açıklamada, İBB ve bağlı kuruluşlarında 23 tane müfettiş olduğu bilgisi verilmiştir. Burada kastedilen sadece müfettişler değil, onlara eşlik eden uzmanlar, baş kontrolörler vb. kamu görevlileridir. Her kamu kurumu ve kuruluşu gibi İBB de devletimizin çeşitli kurumları tarafından denetlenmektedir ve denetlenmelidir. Değerli kamu görevlilerimiz ile iş birliği içinde çalışmalarımız sürmektedir. O yüzden bugünkü açıklamaların ‘görevi etkileme’ amacı taşıdığını iddia etmek doğru değildir. Keza üç yıllık süreçte İBB’ye ve bağlı kuruluşlarına gelen müfettiş sayısını 80 ile sınırlamak da doğru olmaz.

YAZILI HİÇBİR TALEBE YANIT VERİLMEMİŞTİR:

Son olarak, bundan dört ay önce ‘apar topar’ şekilde İBB’deki 557 personelin terör örgütleriyle iltisaklı olduğu iddia edilmiştir. Bu kişilerin kimler olduğunu öğrenmek için İBB olarak İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği dahil gönderdiğimiz yazılı taleplere hiçbir yanıt verilmemiştir. Hal böyleyken kuşkusuz 86 bin İBB personeli zan altında bırakılmıştır. Çünkü 86 bin çalışan içinde ‘bilinmeyen 557 kişiden’ bahsedilmektedir.

İBB ve bağlı kuruluşlarında görev yapan başta müfettişlerimiz dahil, devletimizin tüm görevlileri ile sıkı bir iş birliği içinde çalışıldığının altını bir kez daha çizmek isteriz. Hele hele ‘terör suçlaması’ gibi hassas bir konuda vatan ve millet sevgisi çok iyi bilinen İBB Başkanı ve tüm personellerimiz üzerine düşen görevi her zaman yapmıştır, yapmaya da devam edecektir.”