İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Destek Hizmetleri Müdürlüğü 15 Ekim 2020 tarihinde 1851 adet araç kiralamak ve 565 şoför çalıştırmak üzere açık ihaleye çıktı. 

İhale süresi 1 Ocak 2021-31 Aralık 2023 tarihleri arasında olmak üzere 3 yıl olarak belirlendi. 

Teklif sunan şirketlerden Şark Organizasyon ve Danışmanlık Sanayi Ticaret Limited Şirketi, ihale ile ilgili Kamu İhale Kurulu’na (KİK) itiraz başvurusunda bulundu. 

KİK tarafından itiraza ilişkin hazırlanan raporda, başvuruya konu olan ihaleye 4 istekli tarafından teklif sunulduğu,  ihalenin; tek geçerli teklifin sahibi olan Platform Turizm A.Ş.’ye verildiği vurgulandı.

Kamu İhale Kurumu başvuru sahibi şirketin 1’inci ve 6’ncı iddialarını yerinde bularak söz konusu işlemlerin mevzuata aykırı oluduğunu belirledi. 

Söz konusu ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte olduğunu tespit eden KİK, dava yolu açık olmak üzere oybirliği ile ihalenin iptaline karar verdi.  

İSTANBUL PLAKASI ŞARTI

Şirketin ihalenin iptaline neden olan 1’inci iddiası; şartnamedeki “565 adet şoför için asgari ücretin yüzde 70 fazlası ücret verileceği” düzenlemesiydi. KİK raporunda, bu düzenlemenin “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usulleri”ne aykırı olduğu kaydedildi.  Şirketin 6’ıncı iddiası da tüm araçların İstanbul plakalı olacağına ilişkin düzenlemenin İstanbul merkezli firmalar için avantaj yaratacağıydı. KİK, idarenin ihtiyaçları, kullanılacak araçların sayı ve niteliği birlikte göz önünde bulundurulduğunda, araçların bir kısmı bakımından İstanbul plakalı olması koşulunun aranmasının makul olmakla beraber, ayrım yapılmaksızın kiralamaya konu tüm araçlar için bu koşulun aranmasının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerin ihlali anlamına geldiğini belirterek şirketin iddiasının yerinde olduğu sonucuna vardı.

ALBAYRAK HOLDİNG’E AİT

KİK kararı ile iptal edilen ihaleyi alan Platform Turizm, Albayrak Holding’e ait. Şirket, yıllardır İBB’nin servis ve araç kiralama ihalelerini alıyor. 
Daha önce Albayraklar Holding Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak'ın damadı Adem Altunsoy’un yönetiminde olduğu şirketin yönetim kurulunda geçtiğimiz aylarda değişikliğe gidildi. Damat Altunsoy şirket yönetiminden ayrıldı. Şirketin şu anki yönetim kurulu başkanı  Ahmet Albayrak’ın bacanağı Süleyman Çakır. Şirketin diğer ortakları daha önce de yönetimde bulunan Hamit Çelik ile Yılmaz Aytaş.