Türkiye siyasetinde son yıllarda en çok kullanılan tabirler arasında yer alan 'beşli çete', Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu'nu özne olarak alıyor. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sıklıkla “Allah’ın izniyle iktidar olacağız ve bu soygun düzenine son vereceğiz, beşli çetenin bizim torunlarımızı dahi sömürecek olan yatırımlarını kamulaştıracağız ve alacağız” diyor.

'YANLIŞ BİLGİLER VAR ELİNDE, YANLIŞ KONUŞUYOR'

Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz ise ana muhalefet partisi liderini  ‘işlerini yerinde görmeye’ çağırdığını ancak Kılıçdaroğlu'nun gelmediğini açıklamıştı:

“Deniz Baykal’a gittik, gelin, buyurun gezin dedik. Bir heyet kurdu ve geldi, anlattık. Ondan sonra dost olduk ve dostluğumuz devam ediyor. Keşke Sayın Kılıçdaroğlu da… İnanıyorum ki yanlış bilgiler var elinde, yanlış konuşuyor.”

Kılıçdaroğlu da bu sözlere karşılık, “Geleceğim ama sadece birisine değil; beşinize birden geleceğim. Yemin olsun ki kaçacak delik bulamayacaksınız” ifadesini kullanmıştı.

MEDYA GRUBU SAHİPLERİNİN DE KAPISI ÇALINDI

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre  CHP liderinin görüşme ve ‘dostluk’ için kapıyı tamamen kapatmasının ardından, iş dünyasında söz konusu holdinglerin yeni arayışları giriştiği iddiaları konuşulmaya başlandı.

Sermaye kaynaklarının aktardığı iddiaya göre holdingleri temsilen bazı isimler, aralarında medya grubu sahibi olan kimi büyük sermaye sahiplerinin kapısını çaldı.

Temsilciler, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ‘yılların birikimi sermayeye’ karşı olduğunu ve bunun karşısında ‘söz birliğinin önemini’ anlattı. Öyle ki medya grubu sahibi de olan bazı holdinglerden yayın organlarında da bunun işlenebileceği teklifi götürüldü.

‘Siyasi tartışmalara girmek istemediğini’ söyleyen sermaye gruplarının bazılarından  ‘olumsuz’ yanıt alan holding sahiplerinin, bazı grupları ‘endişeleri’ için ikna ettiği iddia edildi. Buna göre sermaye sahipleri ‘beşli çete’nin ‘devlete hizmet ettiğini’, ‘serbest piyasanın Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle endişeleneceği’ni anlatmayı hedefliyor.

'CHP'YE TALEPLER SIK SIK GELİYOR'

CHP’li kaynaklar ise kendilerine bu yönde duyumlar geldiğini, ‘beşli çete’nin aracılarla görüşme taleplerini de sık sık ilettiklerini söyledi.

Ancak kaynakların verdiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki tutumunun net olduğu aracılara iletildi. Görüşme talepleri geri çevrilirken, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının parti politikası olduğunun altı çizildi.