Reuters Impact konferansında yayınlanan bir röportajda konuşan Gore, Çin’in karbon nötr olma hedefini öne çıkararak dünyayı şaşırtabileceğini de söyledi.

'İKİ DÜNYA GÜCÜ ARASINDAKİ GERİLİM HAFİFLEYECEK'

Gore, dünyanın en büyük iki sera gazı kirleticisi olan Çin ile ABD arasındaki sürtüşmelerin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Pekin ve Washington, Sincan ve Hong Kong'daki iddia edilen insan hakları ihlallerinin yanı sıra Güney Çin Denizi'ndeki askeri faaliyetler konusunda çatıştı.

Ancak dünyayı iklim değişikliği hakkında bilgilendirme konusundaki çalışmaları nedeniyle 2007 Nobel Barış Ödülü'nü alan Gore, 31 Ekim'de İskoçya'nın Glasgow kentinde başlayacak olan BM COP26 görüşmelerinde ikisi arasındaki gerilimin hafifletilebileceğini umduğunu söyledi.

© Fotoğraf / Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı

Gore, "Bu yılın başlarında yıldızların hizalanmış gibi görünmediği doğru. O zamandan beri, BM Genel Kurulu'nda Xi Jinping'den Çin'in denizaşırı kömür santrallerini finanse etmeyi durduracağını açıklayan hoş bir söz aldık" dedi. 

Gore ayrıca, Xi'nin geçen yılki BM Genel Kurulu'nda belirlediği iklim hedeflerini ileriye taşıyabileceğine inandığını söyledi. Gore konuşmasında, "Çin, Glasgow'da dünyayı şaşırtabilir" diye ekledi.

Reuters