Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 9 milletvekili hakkında düzenlenen fezlekeler sonrası yargılama sürecinin sonuçlanması 2022'nin ortalarını bulacağı kaydediliyor...

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, iktidar, 2023 seçimlerine “HDP’siz girmeyi” planlıyor.

FEZLEKELERİN KARMA KOMİSYON'A GELMESİ BEKLENİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) HDP'li 9 milletvekili hakkındaki fezlekelerin Karma Komisyonu'na gelmesi beklenirken "terörle mücadeleye muhalefet, terör örgütlerine destek ve halkı devlete karşı tahrik etme" gibi suçlardan "dokunulmazlıkların düşürülmesi" yönünde karar alınacağı ifade ediliyor.

DOKUNULMAZLIKLARIN DÜŞÜRÜLMESİ 1 YILI BULABİLİR

Bu kararla birlikte "dokunulmazlığı düşürülen milletvekilleri hakkındaki yargılamaların bir yılı bulabileceği" ifade ediyor.

YARGILAMA SONUCUNDAN SONRA SEÇİM YAPILAMAYACAK

Haziran 2022'yi bulması beklenen yargılama sonucunun 2023'te yapılacak seçimler öncesi olması 'ara seçim' ihtimalini de ortadan kaldırıyor. Bu da illetvekilliği Seçim Yasası’nın 7. maddesi olan "Genel seçimlere bir yıl kala ara seçim yapılamaz" hükmünden kaynaklanıyor.

SEÇİME KATILAMAYACAK

HDP'nin kapatılmasıyla birlikte seçime katılma şansını da yitirecek. Bu durumda "bölgedeki oyların Cumhur İttifakı’nca konsolide edilmesi"nin planlandığı da belirtiliyor.

SİNE-İ MİLLET İDDİASI

Öte yandan "HDP’li milletvekillerinin tamamına yakınının yargılanma süreciyle birlikte milletvekilliklerinin düşmesi gibi bir durum söz konusu olursa, HDP'nin ‘sine-i millet’ kararı alabileceği" de iddia ediliyor.