İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki 32 ilçe belediye başkanı ile Covid-19 gündemli toplantıda buluştu.

 

 

BAZI BELEDİYELER YARDIMCI DÜZEYİNDE KATILDI

Haliç Kongre Merkezi’ndeki toplantıya Bağcılar, Başakşehir, Maltepe ve Şile belediyeleri, başkan yardımcısı; Büyükçekmece ise meclis 1’nci başkanvekili düzeyinde temsil edildi. 

 

BİR TEK BAHÇELİEVLER KATILMADI

Toplantıya herhangi bir düzeyde katılım göstermeyen iki belediye ise, Pendik ve Bahçelievler oldu. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin’in, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün gibi Kovid-19 tedavisi gördüğü öğrenildi. 

Toplantıda konuşan İmamoğlu şunları  söyledi;

*Hem İBB hem de ilçe belediyelerinin pandeminin başından beri üstün bir çaba sarf ettiğini biliyorum. 

*Sağlık çalışanları büyük fedakarlıkla, cansiperane; belki de en ön safta mücadelenin kahramanları. Hekiminden hemşiresine, sağlık memurundan hizmetçisine kadar tüm sağlık çalışanlarına minnet duygularımızı buradan iletelim. Meslek tutkularına ve en üstün başarıyı gösterme tutkularına söylenecek tek şey; saygı ve minnetle onları anmak. Ümit ederiz, onların burnu bile kanamasın. Görev şehidi olarak hayatını kaybeden sağlıkçılarımıza rahmet diliyoruz.

“SON 2 HAFTADIR TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNİ KONUŞUR HALDEYİZ”

Salgının yükselme eğilimine girdiği 15 Kasım’dan itibaren İBB olarak aldıkları önlemleri aktaran İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı: 

*O tarihten itibaren sosyal tesislerimizi, müzelerimizi, kültür merkezlerimizi kapatma kararı aldık. Hükümetimiz, 17 Kasım’da ilk kısıtlamalarını uyguladı. 2 Aralık’tan itibaren de ikinci kısıtlama kararlarını aldı. İBB Bilim Danışma Kurulu’muzun da belirttiği üzere, tam kapanmanın çare olacağını düşünüyorum. Kısmı önlemlerin süreci uzatacağını ve netice vermeyeceğini düşünüyorum. Bugün, şu saate kadar 437 definimiz var; 204’ü salgın hastalıktan. 

KORKUNÇ RAKAMLAR

*Yaklaşık bir aydır 400’lü rakamlarla defin yapıyoruz; bu hiç düşmedi. Kısıtlamalarda üçüncü haftaya girdik. Bir miktar esneme oluyor rakamlarda ama aşağıya düşüş yok. Bunun yeterli olmadığını net olarak söylemek lazım. Danışma Kurulu’muz, bugün yaptığı toplantıda da tam kapanmayı şart koşuyor. 3 hafta öneriyorlar; olmazsa iki haftanın da olumlu sonuçlar verebileceğinden bahsediliyor. Tam kapanmanın ekonomik karşılığını biliyoruz. Ama hep beraber, devletimizin tüm kurumlarıyla bu ekonomik kaygıyı atlatabileceğini düşünüyorum. Sağlık Bakanı’mız ve diğer belediyelerden edindiğim bilgiler doğrultusunda salgın sürecinde İstanbul’u konuşurken, son 2 haftadır Türkiye’nin her bölgesini konuşur haldeyiz.

DEPREM KONUSUNDA BAKAN KURUM İLE GÖRÜŞME DETAYLARINI BAŞKANLARLA PAYLAŞTI

İmamoğlu’nun Covid-19 dışındaki ikinci gündem maddesi ise, olası İstanbul depremi oldu. 

7 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ankara’da bir araya geldikleri bilgisini aktaran İmamoğlu, ilçe belediye başkanlarını toplantıda yaşanan konularla ilgili bilgilendirdi. 

İmamoğlu, şunları söyledi: 

*Konsey önerimizi dikkate alarak, üzerinden heyetlerin de 2 ya da 3 kez geçtiği konuşmalarımız, buluşmalarımız olmuştu. Sayın Bakan’la nihai bir sohbet yaptık. Bu sohbeti, değerli buluyorum. Pazartesi günü yaptığımız bu toplantıda, birkaç konu öne çıktı. Konsey önerimiz üzerinde bir mutabakat yok. 

*Aslında önerimizin özeti, İstanbul odaklı bir ‘deprem üssü’ oluşturulması. Bakanlığın koordinatörlüğünde, valiliğin, İBB’nin içinde olduğu; aynı zamanda özel sektör temsilcilerinin, sigorta, finans sektörleri -en üst seviyede ama- ve meslek odalarının içinde olduğu bir mekanizma. Üst kurula bağlı bir bilim kurulunun oluşması, ama esas sahada aktif kararların alındığı Deprem Bölge Kurulları’nın oluşması önerimiz vardı; yani bir nevi Anıtlar Kurulu gibi. Çok aksiyonel bir pozisyon önerdiğimizi düşünüyoruz bakanlığa. Bunlar incelenecek; raporlarımızı sunduk. İçinde birçok şey var. 

*Şu anda Avcılar ve Silivri’de yürüttüğümüz hızlı tarama sistemi ve bunların verilerinden bahsettik, hedeflerimizi ortaya koyduk. 2023 sonuna kadar, 99 öncesi yapılmış bütün binaların hızlı testinin yapılması ile ilgili bir dayanışma talep ettik kendilerinden. Bu, 99 öncesinde yapılmış 800 bin binanın testi anlamına geliyor. Bu, ilk defa yapılacak bir envanter çalışması. Yaptığımız bu testin de yüzde 98 oranında isabet tutturduğunu da belirtmek isterim. Bunu da aktardık.”