İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan soruşturmalar gündemin ana konusu haline gelmeye başladı: Geçtiğimiz günlerde Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaretinde 'elini arkaya bağlayarak' yürümesi ve görevden alınan belediye başkanlarıyla görüşmesi ön inceleme konusu yapılmıştı...

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, İmamoğlu hakkında İçişleri Bakanlığı'nın yeni inceleme konusu dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı iddiası oldu.

MÜFETTİŞ SAVUNMA İSTEDİ

Corona virüs pandemesinin ilk başladığı dönemde İBB de İhale Yasası'nın 21. Maddesi'ne dayanarak 19 Mart 2020 tarihinde NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nden 15 bin litre dezenfektan aldı.

İçişleri Bakanlığı, ihalede usulsüzlük içeren işlemler yapılarak kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla İmamoğlu hakkında “Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun”a dayanarak ön inceleme başlattı.

Müfettişler, İmamoğlu'ndan savunma istedi. Ticaret Bakanlığı döneminde, kendi aile şirketinden bakanlığına dezenfektan aldığı belirlenen Ruhsar Pekcan hakkında hiçbir inceleme, soruşturma yoluna gidilmezken, İmamoğlu hakkında inceleme başlatılması “Siyasi” olarak yorumlandı. Gelişmeleri, İmamoğlu'na yakın bir belediye yetkilisi şöyle yorumladı:

‘SUÇ YARATMAK İSTİYORLAR'

“5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre belediye başkanı, ‘Harcama yetkilisi', ‘ihale yetkilisi' olmadığı için mali iş ve işlemlerde belediye başkanlarının hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kanunlara göre ihale ve harcama yetkisi olmadığı için ihale iş ve işlemleri ile hiçbir ilgisi bulunmayan, söz konusu ihalelere ait belgelerde imzası ve belgelerin düzenlenmesine katkısı olmayan, ihalelerle ilgili süreçte talimat verdiğine ya da yönlendirmede bulunduğuna dair hiçbir emare olmayan İmamoğlu hakkında suç yaratılmaya çalışılıyor. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satmasıyla ilgili konu ise kapatılmaya çalışılıyor. Aradaki farkı görüyor musunuz?”

DANIŞTAY KARARI GÖZ ARDI EDİLDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ön inceleme başlatılırken, Danıştay kararına da göz ardı edildiği öne sürüldü.

Belediye başkanlarının harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarının bulunmadığına dair Danıştay 1. Dairesi'nin kararında, “Bu yetkiler ve sorumluluklar belediyelerde birim amirlerine; büyükşehirlerde memur statüsündeki daire başkanlarına, diğer belediyelerde müdürlere verildiğinden, belediye başkanlarının ihale iş ve işlemleriyle ilgili konularda herhangi bir görevi bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.