İBB Başkanı İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı'nın işe alımlarla ilgili sözleriyle ilgili, uzun senelerdir ilk kez, adil bir insan kaynağı edinim sürecini başlattıklarını ifade ederek, "İyi biliyorum ki malum siyasal parti iktidar iken burada o partiye üye olmadan hiç kimsenin işe giremediğini duymayan kalmadı. Bu kadar acı bir süreç yaşattılar. Biz bunu tersine çevirmeye geldik. Bizim aldıklarımız içerisinde CHP'li var, İYİ Partili var, Saadet Partili var, HDP’li de var, MHP’li de var. Bir şey söyleyeyim mi size, bizim aldıklarımız içerisinde AK Partili de var” şeklinde konuştu.

İmamoğlu, Avrasya Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapılan itfaiyeci kadın adayların katıldığı sınavı izledi. Adaylarla bir süre muhabbet ettikten sonra, adaylarının tamamlaması zorunlu olan fiziksel yeterlilik için hazırlanan parkur hakkında bilgi edindi. 

50 KONTENJAN AYRILDI

Kadın itfaiyeci adayları için 50 kişilik kontenjan ayırıldığını ifade eden İmamoğlu çok heyecan verici bir durum olduğunu ekledi ve şunları söyledi:

“İlk defa itfaiye kurumumuzda kadın çalışan da alacağız. Bizim için de çok heyecan verici. 250 kişi çalışan alımımız söz konusu; kadınlar için 50 kişilik kontenjan ayırdık. Bir sonraki aşamalarda da ilave olarak yaklaşık 500 kişi için bakanlık onay verdi. Onun da sınavı 2021 içerisinde devam edecek. Çünkü itfaiye kurumumuzda uzun zamandır böylesi bir alım yapılmadı ve böylesi bir ortamı yaratmak istedik. Afet için deprem için yangın için büyüyen İstanbul nüfusu için böyle bir alıma ihtiyaç var. Dolayısıyla, onları yerinde ziyaret etmek istedim. Özellikle kadınların heyecanını yaşamak istedim. Çünkü ben de heyecan duyuyorum. Bana göre kadın ve erkek fırsat eşitliğini her alanda yaşamalı. Kaldı ki kadının da çözebileceği birçok konu ve sorun var; özellikle itfaiyenin müdahale anlarında. Böylesi bir ortamda böylesi güzel bir çabayı koyan, bütün yarışma sürecine katılan katılımcılara başarılar diliyorum.” 

"İBB'DE UZUN YILLARDIR BİR İLK"

Bir süredir sosyal medyada CHP İl Başkan Yardımcısı'nın işe alım süreciyle ilgili yaptığı açıklamalarla ilgili olarak sorulan soru üzerine İmamoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bırakın böylesi bir tartışmayı; İBB uzun yıllardır ilk defa, adil bir insan kaynağı edinim süreçlerini paylaşıyor. Yani hepiniz basın mensubunuz, burada olan olmayan herkese soruyorum; İBB önünde bir başvuru kuyruğu gördünüz mü hatırlıyor musunuz? Herkes bir hafızasını kontrol etsin. İkincisi, İBB’nin son yıllarına; 10-15, 20 yılına bir bakın. Hiçbiriniz bir işe alım ilanı diye bir şey gördünüz mü? Bakın sadece şuraya 30 bin kişi e-devlet üzerinden başvuru yaptı. Bunun bine yakını kabul gördü. Bu yarışmanın içinden de hak eden sürecin içine dahil olacak. Az önce sorduk, yani Türkiye’nin farklı yerlerinden İstanbul’dan kendini buraya hazır eden insanlar katılmış. Ne kimseye yaşamını sorduk, ne kimseye partisini sorduk. İnsanlar ne yapıyorlarsa karşısındakini kendisi gibi bilirler. Ne yazık ki bugüne kadarki siyaset süresince geçmiş dönemlerinde partizanlığı her koridoruna soktular bu kurumun. Biz de bunu tamamen söküp atmanın içerisindeyiz. Ve bunu başaracağız. Ben iyi biliyorum ki sağır sultan duymuştur. İyi biliyorum ki malum siyasal parti iktidar iken burada o partiye üye olmadan hiç kimsenin işe giremediğini duymayan kalmadı. Türkiye’de, dünya bile duyuyor artık. Bu kadar acı bir süreç yaşattılar. Biz ise çağdaş bir dönemi başlattık. Adil bir dönemi başlattık. Bakın liyakat zincirini kırdıkları için ülkenin gençleri mutsuz. Ülkeyi fırsatını bulsam terk ederim diyenler neredeyse üçte ikisi gençlerin. Öylesi bir ortam yaşıyoruz, biz bunu tersine çevirmeye geldik.

HER PARTİDEN İŞE ALIM...

Her partiden insanın işe alındığını ifade eden İmamoğlu, "Bizim aldıklarımız içerisinde CHP'li var, İYİ Parti'li var, Saadet Parti'li var, HDP’li de var, MHP’li de var. Bir şey söyleyeyim mi size, bizim aldıklarımız içerisinde Ak Partili de var. Umurumuzda değil, bizim insanımız. Yeter ki buraya liyakati ile girsin. Ne yaptılar da devlete girdiler. KPSS puanına göre sıralama yapıldı. O sıralamaya göre insanlar buraya geldi, katıldı. Bin tane insanımız yarışacaklar, yarışmanın sadece sportif tarafı yok, başka kulvarları da var. Bütün bunlar sonuçlanacak ardından 250 kişi alınacak. Bütün işlerimizi böyle yapıyoruz. Ama onlar ne yaptılar, nasıl devrettiler. Bir örnek daha vereyim size, iki seçim arası, o kadar sokaklardaydık, caddelerdeydik, beraber geziyorduk, bizi ya da rakibimizi takip edenlerdendiniz. Hiçbiriniz o iki seçim arası eleman alınıyor diye bir ilan gördünüz mü, görmediniz, duymadınız. 2 bin 500 insan niye alındı? 2 bin 500. Kimdi onlar? Oy için mi? Onlara da üzülüyorum. Yine o dönemde 400’e yakın İSKİ’ye, memur alımı yapıldı. Bir taneniz herhangi bir sınav duydu mu? Bakın biz göreve başladığımızdan beri böyle yönetiyoruz. Onlar boş işler. Benim nazarımda hiçbir kıymeti olmayan dedikodular, münazaalar, konuşmalar” diye konuştu.

KADINLARIN, ERKEKLER KADAR BAŞARILI OLACAĞINA YÜZDE 100 İNANIYORUM

"Yapılan kadın istihdamı çalışmaları örnek olur, bu konuda daha fazla adım atılır mı?" sorusuna karşılık İmamoğlu şunları söyledi:

“Tabii, her alanda. İtfaiye belki bunun bir tarifle nirvanası diyebiliriz. Yani en zor kulvarı diyebiliriz. Biz bunu burada yapıyorsak, her yerde yapacağız. Kadın emeğini toplumda eşit seviyeye taşımadığınız zaman o toplumun zenginleşmesi de mümkün değil. O toplumun yarınlara dönük iyi bir nesil yetiştirmesi de mümkün değil. Eskiden bu eşitlik vardı. Nerede vardı? Kırsalda vardı. Kırsalda kadın erkek beraber, omuz omuza tarımda rençberlik yapıyorlardı. Tarım işçisiydiler. Tarımda emek ortaya koyuyorlardı. Ama şehre geldikten sonra bu eşitlik bozuldu. Yani artık yüzde 85’i, neredeyse bazı yerlerde yüzde 90’ı kentlerde yaşıyor ve bu kentlerde dönüşen nüfusun ne yazık ki en çok mağdur ettiği kitle kadınlar. Ve kadınlar çalışmaz ise o evde huzur olmaz ki, kadınlar çalışmaz ise o evde zenginlik olmaz ki. Doğru alanlar açıp kadını da erkek kadar sahada üreten - ki, iş üretme konusunda kabiliyette zerre kadar aşağı kalır tarafı yok. Bu kadar net- onun için biz, bu fuayede yapıyoruz, yarın zabıta ilanlarımız da başlayacak. Göreceksiniz orada da bu anlamda bir kontenjanımız olacak. Kadınların, erkekler kadar başarılı olacağına yüzde 100 inanıyorum.

“BENİM ANNEM BABAMDAN DAHA BAŞARILIYDI”

Benim annem tarımda babamdan daha başarılıydı, açıkçası. Onun için babam dayanamadı, gitti iş adamı oldu. Ama annem daha başarılıydı yani. Ben yaşadım onu. Ben, 17 yaşına kadar annemle, babamla büyüdüm. Her ikisinin de farklı kulvarlarda nasıl üretken olduklarını ve öyle olunca da o ailenin nasıl mutlu olduğunu ben yaşadım. Ben, şimdi, diyorum ki, şehirde yaşayan halkımıza bunu yaşatmak istiyorum. Şehirde yaşayan halkımıza bunu yaşatmak istiyorum. Buna da örnek olacak kurumlar, ben yoksa tümüyle bu eşitliği sağlayacak bir kurum değilim. Ama biz buna örnek olursak -ki, olacağız, oluyoruz da- biz buna örnek olursak bütün kurumlar buna hassasiyet gösterecek. Göstermeyen kurumlara da kadın hesap soracak. Kadının hesap soracağı bir analiz süreci aslında onlara sağlamış oluyoruz. Bu da önemli bir kriter bizim için.”

KUCAĞINDA BEBEĞİYLE ŞANLIURFA’DAN KATILDI

Sırasının gelmesini başka bir alanda bekleyen adaylarla da bir araya gelen İmamoğlu, onlara, “Akrabam yok değil mi aranızda? ‘Tanıyoruz’ diyen yok, değil mi aranızda? Unutmayın; emeğinizle ve kendi başarınızla buradasınız. Kazandığınızda da kendiniz olduğunuz için kazanacaksınız. Bu memlekette, hiçbir idarecinin lütfuna ihtiyacınız yok” sözleriyle seslendi. Bu sırada İmamoğlu, adaylar ve katılımcı yakınları arasında ilginç diyaloglar da yaşandı. Kucağında 6 aylık bebeği Aden Lina olduğu halde seçmelere katılan Kübra Alkan’ı gören İmamoğlu, itfaiye eri adayıyla sohbete girişti. Alkan, İmamoğlu’na, eşinin de itfaiye eri olduğunu ve seçmelere Şanlıurfa’dan katıldığını aktardı.

“HÜSEYİN’İN TORPİLİ BÜYÜK; KENDİSİ!”

Kız kardeşine eşlik eden aday yakını Hüseyin Ün ise duygularını, “Ben de geçen yıl bu zamanlarda, benzer yollardan geçerek İBB’ye inşaat mühendisi olarak atandım. Burada çalışmaktan dolayı çok mutluyum. Kardeşimin kafasında soru işaretleri vardı. Kesinlikle tavsiye ettim. Şu an da her adaya yürekten söylüyorum ki, burada çok adil ve liyakate dayalı bir alım olacak. Kamuda personel temininde liyakati tüm Türkiye’ye örnek yaptınız” diye dile getirdi. İmamoğlu’nun bu sözlere yanıtı, “Hüseyin’in torpili büyük. Söyleyeyim mi? Kendisi, kendi emeği. Çalıştı, başardı. Şimdi aramızdaymış. Ne güzel. Mutlu oldum, onur duydum” oldu.