İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde ‘Ellerin arkada yürüdün’ soruşturması başlatılmıştı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mahir Çataklı, soruşturmanın gerekçesinin "HDP’li belediye başkanlarını ziyaret etmek, Fatih Sultan Mehmet’e ait türbeye saygısızlık yapmak" olduğunu açıklamıştı.

Türkiye’nin gündemine oturan ‘ilginç’ soruşturmalara ilişkin konuşan İmamoğlu, yürüyüşünün Fatih Sultan Mehmet’e saygısızlık olarak algılanmasının oldukça yaratıcı olduğunu belirtti.

İMAMOĞLU: BUNLAR MİLLİ SPOR GELİŞTİRDİ

İmamoğlu, “Benim Allah akıl versin dualarım yetmedi bu insanlara. Şimdi İstanbul’da insanlar çıksa ve elleri arkada yürüse herkese soruşturma mı açılacak? Bunlar milli bir spor geliştirdi tek derdi Ekrem İmamoğlu ile mücadele etmek” dedi.

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

*İnsan hatırlamak bile istemiyor. Az önce örnek verdiniz ya, “Cimer’e sizin tarafınızdan şikayet edildi anlayışı”, bu aynı anlayış işte. 

*Bin yıl düşünsek böyle bir şey aklımıza gelmez. Ya da milyon kere evrak imzalasam, orada bulunan yetki insanların yerinde olsam, böyle bir süreci başlatmam. 

*Derim, “Hadi canım.” Böyle bir süreci başlatmam. Dolayısıyla, o kadar komik şeylerle karşılaşıyoruz ki. Karşılaşmaya devam edeceğiz. Bu aşamadan sonra görünüyor ki öyle. Ben şunu fark ettim: Milletimiz ilk diyaframdan güldü. Kahkahalarla güldü, espriler müthişti. Bu kararı verenlerle dalga geçtiler. İnanılmazdı; her yaştan insan, sanatçısından öğrencisine, ilkokul öğrencisine kadar insanlar güldüler buna. Bu tarz gülünç işlerle karşılaşıyoruz. Alıştık artık; ama yapmasınlar bunu. Devletimizin, milletimizin itibarını bu şekilde aşağıya çekmesinler. Bir şekilde devletin yetkili birimleri onlar, imza atıyorlar. Attıkları her imzada, binlerce yıllık devlet geleneğinin temsilcileri olduklarını unutmasınlar. Öyle hareket etsinler. “Bugün neyi kurtarıyoruz değil, biz, hangi devletin, hangi milletin birere yöneticisiyiz” diyerek imza atsınlar. Binlerce yıllık devlet geleneği. Öyle ya da böyle. Öyle bir devlet geleneği olmasaydı, 110 sene önce böyle bir binayı, böyle bir iş insanı yapamazdı. Onlar hep böyle bir yapının, geleneğin, büyüklüğün bir izi aslında. Bunu hissederek görevlerini yapsınlar. Israrım ve duam bu.

HDP ZİYARETİNE İLİŞKİN DE KONUŞTU

Soruşturmanın bir diğer gerekçesi olan HDP’li Belediye Başkanı’nı ziyaret etmesine de ilişkin konuşan İmamoğlu, “Ben planlanmış bir Güneydoğu gezisinde Batmandaki düğüne gittiğim bir gezide o dönem Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre seçilmiş bir belediye başkanını ziyaret ettim. Ben milletin iradesine karşı duran her hususa ilgili açıklama yaptım açıklama yapmaya devam edeceğim. Ben oraya gittiğimde belediye başkanına eşimle birlikte Mustafa Kemal Atatürk portresi hediye ediyorum, “Bunu en güzel duvarınıza asın” diyorum o da “Siz seçin en güzel duvarı asalım” diyor. Bundan böyle bir anlam çıkarmak acizliktir.” ifadelerini kullandı.